ÇAĞ OLTU KEBABI NEREDE YENİR?

blog yazısı ekle !

ÇAĞ OLTU KEBABI NEREDE YENİR?

Çağ Nedir?

Çağ kebap için özel olarak yapılmış şişlere verilen isimdir.Çağ Oltu kebabında kullanılan çağ şişlerine bico da denilmektedir. Çağ Oltu kebabı ve kullanılan malzemeler yöresel olup isimler bu kültürün ürünüdür.





Çağ Oltu Kebabı Nedir?

Çağ, bir kebap türü olup Erzurum'un Oltu ilçesinden ismini almıştır. Çağ Oltu kebabı kuzu ve oğlak etinden yapılması ile lezzeti sağlanır. Çağ Oltu kebabı şişe takılan eti ateşte yan pişirilir. Bu durumda çağ Oltu kebabı bize dönerin yan olanını hatırlatmaktadır. Çağ Oltu kebabı Erzurum yöresinde oluşmuş kültürün sonucu olup serviste de yine yöresel lezzet olan lavaş ekmeği bu kebaba eşlik etmektedir.

Çağ Oltu kebabı bir gece öncesinden eti marine ederek demlenmeye bırakılması kebabın püf noktasıdır.



Çağ Oltu Kebabını Farklı Yapan En Önemli Özelliği Nedir?

Tarifi keskin sınırlar ile çizilen çağ Oltu kebabı etini yörenin doğal şartlarında beslenen kuzulardan sağlanması, pişen ateşin odun olması, yatay bir konumda eti pişirmek, çağ denilen özgün şişler aracılığı ile bu yemek oluşturulur. Bütün bu saydıklarımız basit gibi algılansa da Türk patent enstitüsü tarafından tescilli milli yemeklerimizden olup, oluşum süreci bu şekilde gerçekleştirilir.

Çağ Oltu kebabı sadece Erzurum'da değil Ankara başta olmak üzere diğer şehirlerde de oldukça yoğun talep görmektedir. Etin her çeşit yemeği ülkemizde oldukça önemli yere sahiptir. Bu açıdan yöresel bölgelerde sınırlı kalmayıp ülkemizin her bölgesine kısa sürede yayılarak masamızda sık görmeyi arzuladığımız lezzetlerin başında yer almaktadır.

Çağ Oltu Kebabının Efsanesi

Çağ Oltu kebabı il olarak 1900lü yılların zor şartları, savaş gibi nedenlerden dolayı insanlar eti pratik pişirmek için çözüm yolu aramışlardır. Ve eti bütün halinde ağaca takarak ateşte pişirmek bulunan en iyi çözümdü o dönemler için. Daha sonra koşulların iyileşmesi ve teknolojinin karşı konulamaz etkisi çağ Oltu kebabını da modernleştirilmiş teknikler kullanılmaya başlanmıştır.

Çağ Oltu Kebabı Hangi Aşamalardan Sonra Masamıza Geliyor?

Kebabın olmazsa olmazı soğandır. Soğanlar ince ince kıyılarak yoğurt eklenir. Karabiberi ve tuzu ekilerek karışım oluşur. İncecik kesilen etler hazırladığımız sos ile boca edilir. Hemen alıp pişirmiyoruz. Burada demlenmesi bir gece süresince önemlidir. Lezzetlerin birbirine geçerek eşit olması lezzeti sağlayacaktır.

Ertesi güne etleri özel şişlerine dizerek yatay konumlu odun ateşinde pişirin. Afiyet olsun.

Erzurum'un ilçesindeki çağ Oltu kebabı yemek için Türkiye'nin bir ucuna gitmeniz gerekmemektedir. Ankara bu konuda önemli gelişmeler sağlayarak doğunun lezzetini batıya getirmiştir. Bu konuda çeşitli mekanlar menülerini çağ Oltu kebabı ile taçlandırdılar. Çağ Oltu kebabı nerede yenir? Ankara da bu konuda önceden bir deneyime sahip değilseniz okuyucularımız internet sayfamızdan en lezzetli çağ Oltu kebabı yapan mekanlara ulaşabilirsiniz.