ANKARA'NIN 3. NESİL POPÜLER KAHVECİLERİ

blog yazısı ekle !

ANKARA'NIN 3. NESİL POPÜLER KAHVECİLERİ

Dünya'nın değişik bölgelerinden gelen kahveler butik mekanların şıklığı ve rahatıyla buluşuyor.

Artık bildik markaların kahvelerinden sıkıldınız yada kendinize çok daha rahat, samimi ve butik mekanlar arıyorsunuz. Arkadaşlarınızla, sevgilinizle, ailenizle hem samimi bir ortamda muhabbet etmek hem de artık değişik kahveler tatmak mı istiyorsunuz?

İşte bu yazımız tam size göre... O zaman Ankara'daki 3. nesil kahvecileri tanıyalım...

Öncelikle 3. Nesil Kahve Nedir?

3.NESİL KAHVE VE KAHVECİLİK

Kahve, bir ağaç türüdür. Özellikle de sıcak iklimlerde yetişmektedir. Hepimizin bildiği kahve ağacının çekirdeği algısı yanlıştır. Kahve çekirdek değil, bir ağacın tohumudur. Kahve, ticari amaçlı olarak kullanılmıştır. Böylece İstanbul'a gelen yabancı tüccarlar kahveleri satarak ülkemize de tanıtmışlardır. İstanbul gibi büyük şehirlerde sadece kahvehanelerde kahve içmek için toplanır, sohbetler edilirdi. Daha sonra kahve akımı hızla yayılmaya başladı.

Kahve ağaçlarının en çok tercih edilen iki çeşidi vardır. Bunlar: arabica ve robusta'dır. Neden bu iki çeşit önemli diye merak edenler için kısa bir sır paylaşalım. Bu iki türün ekonomik değerleri diğer çeşitlere oranla daha yüksektir. Kahvenin 80 'e yakın türü olduğu bilinmektedir.





KRAZ CAFE - ÇAYYOLU

3. Dalga Kahveci Ankara

Kraz Cafe, dünya mutfaklarından seçilmiş yemekleriyle, üst katında ve terasında gruplara özel canlı müzik etkinlikleriyle, kendine has alkollü ve alkolsüz kokteylleriyle, dünyanın çeşitli bölgelerinden seçilerek getirilmiş kahve çekirdekleri ile eşsiz bir butik cafe restaurantdır. Ev ortamı ile hazırlanılmış konseptiyle huzur dolu ve sakin atmosferinde içkinizi ve kahvenizi yudumlayabilir, dostlarınızla yemek yiyebilirsiniz.

Kraz Cafe nitelikli kahvede öncü olup, yurtdışından gelen özenle seçilmiş çekirdekleri ve farklı demleme ekipmanlarıyla öne çıkmıştır.

Bu eşsiz tadlardan bahsederken, 'chemex' ön plana çıkmaktadır. Chemex ile kahve çekirdeğinin en narin, en yumuşak halini deneyebilirsiniz.

Kraz Cafe Adres: Alacaatlı Yolu Hilmi Barlas Yaşam Merkezi 9 G/2 Çayyolu-Ankara
Kraz Cafe Telefon: 0 (312) 240 36 46



COFFEE BUS - TUNALI


Kadir ve Fırat ve Murat ve Ertan, eğitimini tamamladıktan kısa bir süre sonra, yani 2015 tarihinde buluştular ve o yazı birlikte geçirdiler. Açık hava etkinliklerine merakı olan Murat, Ankara'da büyüdü. Dördü de insanları kesinlikle seviyor ve eski bir arkadaşıyla buluşur gibi farklı kimselerle bir arada olmaktan, buluşmaktan ve sıcak bir bardak lezzetli kahveden yeni arkadaşlar yaratmaktan hoşlanıyor.

Çünkü bu duygu, insanın hayatta olduğunun en keskin kanıtıdır!

Kahve otobüsünün, bir daha dönmemek üzere çıktığı yolculuğun kısa hikayesi budur. Devam öyküsünü kısa bir süre sonra yazacağız. Elbette sizlerin arkadaşlığınıza ortak olarak.

Coffee Bus Adres: Remzi Oğuz Arık Mahallesi, Tunus Caddesi No: 55/A Tunalı-Ankara
Coffee Bus Telefon: 0 (542) 645 03 02


EAGLES COFFEE FOOD STUDIO - ÇAYYOLU


3. Dalga Kahveci Ankara


2015 Eylül ayından itibaren Eagles Coffee'de kahvenin yeni normu olan 3. nesil demleme yöntemlerini kullanmaya başladı. İlk olarak chemex ile başladığı yolda şu anda V60, syphon, chemex, aeropress ve cold drip olarak hizmete devam ediliyor.

Şuanda ise Eagles Coffee kahve konusunda kendi markasını oluşturmuş ve 2016 başından itibaren kendi oluşturduğu markaızın kahvelerini misafirlerine sunmaya başlamış.

Dünya kahvelerinden ETİHOPİA YİRGACHEFFE, ETİHOPİA SİDAMO, HONDURAS, SUMATRA, GUATEMALA, COSTA RİCA, KENYA olmak üzere dünyanın çeşitli yörelerinde yetişen kahvelerini misafirlerlerine hoş sohbetleriyle birlikte buluşturuyor.

Eagles Coffee Adres: Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2846. sok. No:2 C/1 Dora Park Villaları - Çayyolu-Ankara
Eagles Coffee Telefon: 0 (312) 240 66 01




3.NESİL KAHVE VE KAHVECİLİK

Kahve, bir ağaç türüdür. Özellikle de sıcak iklimlerde yetişmektedir. Hepimizin bildiği kahve ağacının çekirdeği algısı yanlıştır. Kahve çekirdek değil, bir ağacın tohumudur. Kahve, ticari amaçlı olarak kullanılmıştır. Böylece İstanbul'a gelen yabancı tüccarlar kahveleri satarak ülkemize de tanıtmışlardır. İstanbul gibi büyük şehirlerde sadece kahvehanelerde kahve içmek için toplanır, sohbetler edilirdi. Daha sonra kahve akımı hızla yayılmaya başladı.

Kahve ağaçlarının en çok tercih edilen iki çeşidi vardır. Bunlar: arabica ve robusta'dır. Neden bu iki çeşit önemli diye merak edenler için kısa bir sır paylaşalım. Bu iki türün ekonomik değerleri diğer çeşitlere oranla daha yüksektir. Kahvenin 80 'e yakın türü olduğu bilinmektedir.

Arabica kahvesi hakkında farklı efsaneler anlatılır. En yaygını şudur: anlatılanlara göre keçilerini de yanına alan bir çoban keçilerini daha iyi otlatmak için yüksek yerlere çıkarlar. Keçiler ağaçlardaki meyveleri yerler ve bir süre sonra dinçlikleri artar ve olduklarından daha hızlı hareket etmeye başlarlar. Etiyopyalı çobanın ilgisini çeken bu durum, döneminin din adamları ile paylaşır ve sorun açığa kavuşturulur. Kahve, içene güç veriyor ve dinç tutuyordu. Manastırdaki din adamları bu ağacın meyvesinin hikmetinden yararlanmak isterler. Kahve tohumları ilkel bir usul olan sallama yöntemi kullanılarak su ile buluşturulmuştur. Bu şekilde kahvenin arabica çeşidi bulunduğu rivayet edilir.

Kahve günümüzde büyük tiryaki kitlesine sahip bir içecek türü olmuştur. Buna bağlı olarak farklı dönemlerde kahve içme alışkanlıkları ve tarzları ortaya çıkmıştır. Bunları 1. Nesil kahve, 2. Nesil kahve ve 3. Nesil kahve olarak karşımıza çıkmaktadır. 3. Nesil kahve akımı çok yenidir. Ancak 1. Ve 2. Nesil kahve akımlarına açıklık getirelim ki 3. Nesil kahve akımı da anlam kazansın.

1. Nesil kahveler:

19.yüzyılda kahve piyasasının doğuşu olarak bilinir. Kahve bu dönem de sadece bir içecek olarak tercih edilirdi. Tüketici ile buluşmak için raflarda yerini aldığında tüketiciye kahveyi tercih için seçme hakkı sunmamıştır. Sadece tek tip kahve ile bu talep karşılanıyordu. 19. Yüzyılda raflarda kahvelerin muhafaza edildiği paketler vakumluydu. Böylece tüketici kahveye her zaman ulaşabiliyordu. Kalite düşük ama mutfaklarda pratik kahve yapımına uygundu. Çünkü vakumlu poşetteki kahve tohumu toplanmış, işlenmiş, kavrulmuş, öğütülmüş şekildeydi.

2. Nesil kahveler:

20. Yüzyılda kahve bir adım daha önem kazandığı yıllardır. Kahvenin tadının yanı sıra sunum şekli de önemlidir. Farklı kahve çeşitleri tüketici ile buluşturuldu. Bu dönemden sonra büyük bir kahve tiryakileri oluşmaya başladı. Süslü ve sanatlı sunum teknikleri, kahvelerin farklı demleme şekilleri, içerisine eklenen ek lezzetler, sert mi yumuşak mı kahve tercihleri kısacası kahvenin tercih edilmesinde birçok yöntem ve teknik devreye girdi. Böylece kahve insanların uzun süre ayakta kalmasını sağlamaktan ziyade bir eğlence, bir hayat tarzı, bir alışkanlık haline dönüştü. Bu dönemde ayrıca önemli, büyük markalar bu işi üstlenerek ülke sınırlarının haricinde de marka zincirleri kurdu.

3. Nesil kahve:

kahve, keşfedildiği tarihten günümüze kadar altın çağını yaşadığı dönemdir diyebiliriz. Çünkü bir ekonomik değer olmaktan ziya de insanların kahve yudumlayarak mutlu oldukları, tebessüm etme sebebi olarak görülmeye başlandı. Kahvenin süreci 3. Nesil kahve için daha özenli aşamalardan geçer. Kahve tohumlarının toplanması, işlenmesi, kavrulması, öğütülmesi hatta demleme şekli bile oldukça önemlidir. Bu dönem 2002 yılında dergide yayımlanan makale ile patlak verdiği bilinmektedir. 3. Nesil kahve de kişi hayal dünyasını kahve ile buluşturuyor. Böylece bir noktada içtiğiniz kahve özgün ve ustasına has bir lezzettir. İkinci bir bardağı herhangi bir mekânda bulamazsınız. Çünkü kahvenin tarifi sadece ilk bardağı içtiğiniz yerdeki ustada gizlidir.İlkel demleme yöntemi geride bırakılarak daha doğru ve daha lezzetli demleme yöntemleri geliştirildi. Bunlar: sifon, vakum, hario v60, soğuk demleme kulesi, chemex gibi.

3. nesil kahvelerde kahve çekirdeğinin hangi ülkeden getirtildiği veya hangi ağaç türüne ait olduğu gibi bilgilerde tüketicilerin ilgilendikleri, tercihlerinde önemli unsurları arasında yer almaktadır. Böylece kahve tohumunun kalitesi önemlidir. Kaliteli olması lezzetini de doğrudan etkilemektedir.

Kahve tohumu ile en lezzetli kahveler hazırlamak mümkündür. 3. Nesil kahve akımı ile hedeflenen budur. Büyük lüks kahve mekanları yerine küçük, sıkışık mekanlarda kahvenin eşsiz lezzetleri ile buluşmak söz konusudur artık. Yani havalı mekanlar yerini butik mekanlara bırakmaktadır. Yine vurgulayalım önemli olan kahvenin büyüleyici lezzetidir.

Kahve sadece bir içecekten çok daha fazlasını ifade etmektedir günümüzde. Mesela kahve kimileri için bir meslek haline gelmiştir. Kahvehaneler, cafeler gibi mekanları her yerde görmek mümkündür. Bu mekanlar ilk başta kahve tüketmek için tercih edilirken zaman içinde toplumun değişim sürecindeki değişikliklerini gösteren ve sosyal ilişkiler de etkili mekanlar haline dönüşmüştür. Kahvenin ülkemize girmesiyle kahveciliğin de önemi arttı. Böylece kahve var olduğu sürece bu mekanların farklı şekilleri ile karşımıza çıkması muhtemeldir.