TÜRK LOKUMU

blog yazısı ekle !

TÜRK LOKUMU

Ülkemize özgü lezzetlerden biri olan Türk lokumu, bizim coğrafyamıza özgü tatlıların da başında gelir. Elde edilen bu lezzetli ve yemeye doyamadığımız Türk lokumunun en sevilen çeşitlerinden birisi olan güllü lokumun tarifini de Ankara restoranları olarak sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Elbette bu tarif için yine özel olarak ülkemizde bulunan hakiki bir gülsuyu aromasına da ihtiyacınız olacaktır. Bunun için belli başlı büyük marketleri ziyaret etmeniz aradığınızı bulmanıza yeterli olur.




Tabii bunun yanında yerini tam olarak tutmasa bile gülsuyunun bulanamadığı durumlarda, nane, limon veya buna benzer farklı aromalar damak zevkinize bağlı olarak kullanılabilir.

İçindekiler:

- 4-5 bardak toz şeker
- 4 buçuk su bardağı su
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1 bardak mısır nişastası
- 1 çorba kaşığı krem tartar
- 1 buçuk çorba kaşığı gülsuyu
- 1-2 damla kırmızı gıda boyası
- 1 su bardağı pudra şekeri



Hazırlanışı

1. Kare veya dikdörtgen bir kabın içine alüminyum folyo serip üzerine yapışmayı önleyici spreyden sıkınız ve bir kenarda hazır halde bekletiniz.

2. Su, şeker ve limon suyunu orta büyüklükte bir kabın içine yerleştirip orta harlı ateşte iyice eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Tencerenin kenarında şekerlerin yapışıp kristalleşmesini önleyin.

3. Bu şekilde kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin ve ölçme imkânınız varsa 240 dereceyi geçmemeye özen gösterin.

4. Hazırladığınız şurubun sıcaklığı 225 dereceye geldiğinde, diğer hazırlıklarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için ayrı bir kaba koyacağınız 3 bardak su ile mısır nişastasını, krem tartar ekleyip hızlıca karıştırmaya başlayın ve nişasta iyice eriyip hiç topaklanma olmayacak şekilde hazır olana kadar karıştırmaya devam edin. Ardından bu karışımı orta ateşte pişirmeye devam ederken bir yandan da hızlıca karıştırmaya devam edin. Böylece oldukça koyu bir macun kıvamına gelmiş olacaktır.

5. Önceden hazırladığınız şurup 240 dereceye ulaştığında, ateşin üzerinden alıp yavaş ve dikkatli bir şekilde mısır nişastası ve su karışımının üzerine dökmeye başlayın. Bu aşamada da hızlıca karıştırmaya devam edin.

6. İyice karıştıktan sonra kısık ateşte dinlenmeye bırakın ve her 8-10 dakikada bir karıştırın. Yaklaşık bir saat içerisinde, hazırlanan bu karışım açık sarı renkli, oldukça yoğun ve yapışkan bir kıvama gelecektir.

7. Bu hali ile 1 saat sonra ateşin üzerinden aldıktan sonra içerisine gıda boyasını ve gülsuyunu katıp, iyice karışmasını sağlayın. Daha sonra ilk başta hazırladığınız alüminyum folyolu kabın içine döküp, ağzını açık bırakacak şekilde bir gece beklemeye bırakın.

8. Ertesi gün, elde ettiğiniz bu şekeri alüminyumun kenarlarından tutup kabın içinden çıkarın. Tezgâhınızın üzerine pudra şekerini iyice serptikten sonra bunun üzerine elinizdeki şekeri ters çevirerek çıkarın. Üzerini de aynı şekilde iyice pudra şekeri ile kapladıktan sonra bir bıçak yardımıyla istediğiniz boyutlarda küpler halinde kesmeye başlayın. Elde ettiğiniz parçaları da yine pudra şekerine bulayarak birbirlerine yapışmasını önleyin.

Böylece artık güllü Türk lokumunuz servis edilmeye hazırdır. İçerisinde herhangi bir koruyucu madde olmadığı için belki çabuk tüketmek gerekebilir ancak yine de ışık ve hava almayacak şekilde muhafaza edilirse, belirli bir süre daha bozulmadan saklayabilirsiniz.

Bu tarifin yanı sıra farklı çeşitleri ve tatlarıyla hakiki Türk lokumunu tatmak isteyenler de Ankara 'da bulunan mağazaları ziyaret edebilirler.