KATMER NEREDE YENİR?

blog yazısı ekle !

KATMER NEREDE YENİR?

Katmer diye adlandırılan yemek türü hamur işinden yapılan bir tattır. Katmerin özelliği içine yerleştirilen malzemelerin ardından defalarca katlanarak kat kat olmasındadır. İç olarak haşhaş, Antep fıstığı, tahin en çok tercih edilenlerdir. Katmerin kendine özgü tadı ve kuralları olduğu açıktır. Katlama işlemi de 6 kez olarak gerçekleştirilir. Pişirmek için sac kullanılarak işlem tamamlanır.


KatmerTürkiye sınırları dışında orta Asya'da yaygındır.Ayrıca Katmer lezzeti ülkemizin her yöresinde geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz katmerin en genel tanımıdır. Türkiye sınırları içinde Antep'te, Ankara'da, afyonda katmerin çeşitlerini bulabilmek mümkündür. Bu açıdan baktığımızda da katmere standart tarif vermek oldukça zorlaşıyor yörelere göre katmerin sayısız çeşitleri ile karşımıza çıkmaktadır.



Katmerde Yöresel Lezzet Farklılığı Nasıl Olur?

Güneydoğu Anadolu yöremizde katmer şerbetli ve fıstıklı olarak hazırlanıp tüketilmektedir.

Ege bölgemizde katmer tuzlu olarak tüketilmektedir. İçerisinde tahin eklenir.

Doğu Anadolu bölgemiz katmerin haşhaş ile hazırlayıp tüketmektedir.

Katmerde kullanılan haşhaş kısa sürede beğeni toplayarak afyonda başlayan gelenek kısa sürede Türkiye'nin her şehrine yayıldı. İç Anadolu da Ankara ilinin katmer konusunda saymadan geçmek olmaz. Ankara Türkiye'nin en geniş lezzet sofrasını oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak katmerin doğudaki çeşidi, güneydeki çeşidi, batıdaki çeşidi aynı sofra da yani Ankara'nın mekanlarında bir araya gelmektedir.

Katmer İle Gözleme Farklı Lezzet Ürünleridir

Katmer kimi yöremizde tatlı olarak tüketilirken kimi yöremizde tuzlu olarak tüketilmektedir. Gözlemeden farkı hem içerisine konulan malzeme ardından katlama usulü farklıdır. Gözlemenin içerisinde maydanoz, ıspanak, pırasa, çökelek, peynir, kaşar, patates gibi sebze ve süt ürünleri yer alırken katmerde sadece haşhaş, Antep fıstığı, tahin kullanılmaktadır.

Yine katmerin kat kat katlanarak kıtırlık kazanması gözlemenin sadece ikiye katlanması ile ayrılmaktadır. Bazı yöresel isimlendirmede katmer gözlemenin yerine kullanılsa da aslında paylaştığımız bilgiler katmerin gerçek kimliğini ortaya koymaktadır.

Katmer Tarifi 1: Ege Yöresine Göre

  • Zeytinyağı
  • Un
  • Su
  • Tuz
  • Margarin
  • Tahin
Tahin ve margarin hariç diğer malzemeler ile katmerin temeli olan hamur hazırlanır ve dinlendirmeye alınır. Yarım saat dinlenen hamur parçalara ayrılarak ince açılır arasına margarin ve tahin eklenerek rulo şekli verilir. Bütün malzeme aynı şekilde yapıldıktan sonra tekrar dinlenmeye buzdolabında yerini alır. Son işlem ruloların üzerinden merdane ile geçilerek sacda pişirilir. Afiyet olsun.

Katmer tarifi 2: Antep Yöresine Göre

  • Antep fıstığı/ süt /irmik
  • Un
  • Su
  • Tuz
  • Zeytinyağı
Katmerin arasına Antep fıstığı veya süt ve irmikten hazırlanan krema konulur. Şerbet üzerine servis edilen katmerde şekeri çok tatlı değildir.

Peki katmer nerede yenir? güzel paylaşımların ardından gelen soru sabırsız lezzet avcılarına Ankara'nın en geniş katmer sofrası mekanlarına internet sayfamızdan bilgi alabilirsiniz. Ankara'nın en meşhur mekanları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz internet sitemizden.