İRMİK TATLISI NEREDE YENİR?

blog yazısı ekle !

İRMİK TATLISI NEREDE YENİR?

İrmik tatlısı en bilindik haliyle iki farklı şekilde yapılır. Bunlardan ilki ve herkesin asla hayır diyemeyeceği irmik helvası, diğeri ise irmik ile yapılan revanidir. Bu iki irmik tatlısı da Türk tatlı kültürünün en vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yerlerini almışlardır. Ülkemizde son derece meşhur olan irmik tatlıları birçok özel günde de ön plana çıkarak davetlilere ikram edilir. Yani anlayacağınız geçmişten günümüze irmiğin ve tatlılarının farklı bir önemi vardır. Günümüzde yüzlerce farklı çeşitte tatlısı yapılan irmik için en bilinen iki tatlısı irmik helvası ve revanidir. Tabi sadece bu iki çeşitle sınırlamak yanlış olacaktır. Bu sebeple daha geniş incelemek daha doğru olacaktır.





En Çok Tercih Edilen İrmik Tatlıları Nelerdir?

İrmik helvası; un şeker, yağ ve en önemlisi tabi olmazsa olmazı irmik. Bu karşımdan ortaya çıkan eşsiz lezzet irmik helvasıdır. İsteğe göre biraz çam fıstığı, su ve süt gibi katkılar eklenerek ister sıcak ister soğuk yiyebileceğiniz nefis bir Türk tatlısıdır.

Revani; şerbetli irmik tatlılarından biridir. Daha çok ke k tarzında bir yapısı olan revani Osmanlı Saray lezzetlerinden biridir. Önemli bir tarihi geçmişi olan revani Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi sebebiyle yaptırılıp dağıtılmış bir tatlıdır. Yine içerisinde irmiğin baş rolde bulunduğu revani yoğurt ile yapıldığı için birçok yerde yoğurt tatlısı ya da süngerimsi bir görünümde olduğu için sünger tatlısı denir.

İrmik tatlılarını sadece bu iki tatlıyla sınırlamak tabi ki yanlış olacaktır. Genel olarak yapılan irmik tatlılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çikolatalı kadayıflı irmik tatlısı
  • Dondurmalı irmik tatlısı
  • Sütlü irmik helvası
  • Prenses tacı
  • Muhallebili revani
  • Büzgülü irmik tatlısı
  • Çikolatalı – vişneli irmik tatlısı
  • Peynirli irmik tatlısı
  • Şekerpare
  • Kalbura bastı
Ve daha birçok çeşit sütlü, şerbetli ve kuru tatlı çeşidi bulunabilmektedir.

İrmik Tatlısı Nerede Yenir?

İrmik tatlısını Ankara'da yiyebileceğiniz birçok kaliteli ve hijyen kurallarına riayet eden mekân bulunmaktadır. Ankara'nın gözde pastanelerinde, cafelerinde, restoranlarında ve daha birçok mekânda irmik tatlısını yiyebilirsiniz. Fakat daha önceden de belirttiğimiz gibi sayıları artan mekanlar kaliteyi düşürdükleri gibi hijyen koşullarına da pek uymadıkları için hem damak tadınızı hem de sağlığınızı hiçe saymaktadırlar. Bu sebeple kaliteli bir mekân tercih edebilir ve istediğiniz irmik tatlısını yiyebilirisiniz.

Aslına bakılırsa her yerde bulabileceğiniz irmik tatlısında neredeyse yüzlerce çeşit olduğu için size bunları en fazla sunabilen ve kaliteli yerleri tercih etmelisiniz. Çünkü zengin menü hem damak tadına hem de göz zevkine hitap eder. Tabi bir de tatlıların lezzetini hesaba katarsak kesinlikle pişman olmazsınız. Fakat birçok mekân arasında nasıl bir seçim yapmanız gerektiği konusunda kararsız kaldıysanız internet sitemizden irmik tatlısını nerede yiyebileceğiniz konusunda öneri mekanlara bakabilir ve size en uygun yeri tercih edebilirsiniz. Bu sayede içiniz rahat bir şekilde irmik tatlınızı tüketebilirsiniz.