ETLİK DÖNERCİ

blog yazısı ekle !

ETLİK DÖNERCİ

Türk mutfağı kadar diğer ülke mutfakları da kuşkusuz ateşin icadı, büyük bir çeşitlenme sürecinde temeli oluşturmaktadır. Ateşten en iyi yararlanmak için çeşitli pişirme araçları gereçleri geliştirilmiş, pişirme alanları kurulmuştur. Günümüzdeki ulusların mutfağı kendi kültürüne göre şekillenmesinde ve kültürler arası kaynaşma süre gelen değişmelerin ürünüdür.




Millet Mutfakların Etkisinde Kaldığı Türk Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

  • Tarımsal ve hayvansal ürünler yemeğe konu olmaktadır
  • Bir yemek çeşidi ülkemizin yedi bölgesine göre değişmektedir. Farklı kültürlere göre şekillenmektedir.
  • Tarihe baktığımız zaman yemek çeşitleri, sosyal duruma göre değişmiştir.
  • Yemek, kutlamalara ve özel gün düzenlemelerine göre değişmiştir.
  • Gelenekler, inançlar yemek kültürde etkili faktördür.
  • Alışkanlıklar yemek kültürünü etkileyen diğer faktördür.
  • Et yemeklerinin çeşitleri bolca bulunmaktadır.
Türk mutfağının çeşitliliğinde en önemli unsur köklü bir tarihi geçmiş ve bu tarihin gerçekleştiği coğrafi alanlar. Döner yemeği, hayvancılık ile uğraşılmaya başlandığı andan beri pişirilmektedir. Kullanılan yağlar (tereyağı, iç yağı, zeytin yağı) ete lezzet katmıştır ve dönerin bir geleneğe dönüşerek nesiller boyunca damakları şenlendirmiştir.

Türk mutfağı denildiğinde döner ilk akla gelmektedir. Ankara mutfağı da dönerin lezzetini bozmadan incecik yapısı ile simgeleşmiştir. Etlik dönerci mekanlarına ilgi de lezzetin bozulmadan, katkı maddelerinden uzak geleneğine uygun olarak sunulmasından kaynaklıdır.



Türk Mutfağı Farklı Şekilde sınıflandırılabilir

Günümüzde mutfak kültürümüzün çeşitli olduğunu görmekteyiz. Ankara mutfağı ve diğeri de Anadolu mutfağıdır. Sınıflandırmadaki amacımız Ankara her zaman farklı kültürlerin merkezi olmuştur, politikacıların yanı sıra devlet başkanları Ankara'nın önemini artırmaktadır. Bu hareketlilik ve çeşitlilik Ankara'nın kendine has mutfak özelliğinin oluşmasında etkilidir. Ama Anadolu mutfağından kesin çizgiler ile ayırmak ile mümkün değildir.

Döneri Öğünümüzde Neden Tercih Etmeliyiz?

Son yıllarda fastfood yiyeceklerinin yemek kültürümüzün yerini alması üzücü bir durumdur. Ayak üstü ve hızlı yenen yiyecekler ilerleyen günlerde sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bunun yanı sıra içerisine eklenen koruyucular, düşük besleyici özellikte olması, boya gibi katkı maddeleri insanımızın alışkın olmadığı bir kültürdür. Aynı zamanda insanın bir günde ihtiyaç duyduğu vitamini, proteini, değerleri karşılamamaktadır.

Döneri özellikle Ankara'daki etlik dönerci mekanlarına uğrayarak bir öğünde mutlaka yemelisiniz. Sağlıklı yeni nesiller için bu yemekler kaybeden önemine kavuşturulması için etlik dönerci işletmeleri şehrin her yerinde hizmettedir. Etlik dönerci mekanlarının döneri farklı sunum tarzları ile sizlere kolaylık sağlamaktadır. Eğer yemek için zamanınız yoksa etlik dönerci ustasından dönerin dürüm şeklini isteyerek hızlı bir şekilde tüketim kolaylığı sağlayabilirsiniz.

Etlik dönerci ustaları hem Anadolu mutfağının hem Ankara mutfağının ortak ürünü olan döner geleneğini yaşatmaktadır. Döner tarihin tozlu raflarına kaldırılıp yeni nesillerin bilmediği, tatmadığı bir yemek çeşidi olmaktan uzaklaştırılmasında etlik dönerci ustalarının emekleri oldukça büyüktür. Şehrin her yerinde faaliyette bulunmaları değişime meydan okuduklarının göstergesi olmuştur.