ERYAMAN PASTANE

blog yazısı ekle !

ERYAMAN PASTANE

Türk mutfağı çeşitli dönemlerde pasta ve hamur işlerine olan ilgi ve alakasını sunulan çeşitler ile görebiliriz.

Selçuklu döneminde pasta ve hamur işleri oldukça yaygındı. En çok tüketilen hamur işleri çeşitlerinden ekmek, yufka, simit, çörek, börek bahsedilebilir. Ayrıca tatlı ve pasta çeşitlerine de ağırlık verilmiştir: gülbeşeker; işlenmiş şeker, helva, pekmez, paluze. Gülbeşekerin içerisine gül, limon, bal ile eklenerek hazırlanır. İşlenmiş şeker bugünkü badem şekeridir. Paluze;şeker ile tatlandırılıp nişasta ile kıvam bulan bir tatlıdır. Soğuk servis yapılarak yenen pelte tarzında bir yiyecektir.





Osmanlı döneminde mutfak oldukça önemli bir bölümdü. Mutfak ikiye ayrılıştır halk mutfağı ve saray mutfağı olarak. Saray mutfağının özelliği padişah başta olmak üzere saray ve çevresinin doyurulması ve gelen konuklara ihtişamlı yemekler bu bölümde yapılmaktaydı. Saray mutfağında hamur işleri ve pasa çeşitleri olarak baklava başta olmak üzere, kadayıf, muhallebi, zerde, halkiçini, lokma, zülbiye. Ayrıca o dönemde macun çeşitleri ile damaklar şenlendirilirdi. Macunun türleri de bir hayli fazlaydı. Mesir, kızılcık, ayva, cevariş, deva-i misk gibi.



Pasta Ve Hamur İşlerin Çeşitlenmesinde Etkili Faktörler

Yukarıda kısaca Türk mutfağının dönemlere göre ünlü pasta ve hamur işi çeşitlerinden sade bir şekilde bahsettik. Türk mutfağı günümüzde hamur işleri ve pasta sektörünün daha farklı boyutlar kazandığını pastanenin raflarına baktığımızda görüyoruz. Pastane mekanlarına vardığımızda çeşitler karşısında kafamız karışıp hangi tadın damağımıza şenlendireceğini karar vermesi şöyle dursun, buram buram kokular hayran bırakmaktadır pasta severleri.

  • Tarihi olaylar
  • Teknoloji
  • Küreselleşme
  • Yeni fikirler ve hayal gücü
  • Kültürlerin kaynaşması
Pasta ve hamur işlerinin tarihi olaylar ile etkisi arasında bağ kuramayanlar için kısa bir açıklama yapalım: fatih sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından mutfak kültürü değişmiştir. Gerek pasta gerekse hamur işleri bu şehrin etkisi altına girmiştir.

Günümüzde baktığımızda mutfak kültürünün merkezi Ankara olmuştur. Her konuda olduğu gibi damaklara hitap etmesi bakımından Ankara bu konuda da merkezidir. Mahallelerinin, semtlerin pasta ve hamur işleri konusunda önemli çalışmalar (pastane mekanları gibi) ile Türk mutfağına katkılar sağlamaktadır. Eryaman pastane mekânı da bu konuda verebileceğimiz en ünlü mekanlara sahiptir. Eryaman pastane şeflerinin özelliği geçmiş dönemlerin pasta, tatlı gibi lezzetlerini brownie, profiterol gibi günümüzün en meşhur lezzetleri arasında köprü görevindedir. Geçmişin lezzetlerini koruyarak Eryaman pastane mekanlarında yeni nesillere tanıtmakta, yeni lezzetleri de müşterileri ile buluşturan mekanlardır.

Eryaman Pastane Mekanlarının Sektördeki Rolü

Eryaman pastane mekanları başta olmak üzere Ankara'nın diğer bölgeleri, pastacılık sektörünün gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Şeflerin pastacılık eğitimlerine önem vermesi bu işin profesyonelce yapılmasını sağlamıştır. Aynı zamanda yurtdışı eğitimler, fuarlar, festival gibi sektörün tanıtımının yapıldığı topluluklara katılarak bilgilerini, tecrübelerini yenilemektedir ve ülkemizde Ankara başta olmak üzere paylaşmaktadır.