EMEK PASTANE

blog yazısı ekle !

EMEK PASTANE

Pastane, pasta ve böreğin yanı sıra ekmek, pide çeşitleri, pasta gibi hamur işlerinin üretildiği mekanlardır. Bu tanım standart olup geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Ancak günümüzde bu tanımın standartlarından uzaklaşarak yeni moda ile şekillenmeye başlamıştır. Pastalardayeni görünümler ile görsellik ve yaratıcılıktaön plana çıkmıştır.





Emek Pastane Şefi Pastalardaki Sihirli Dokunuşlarından Tüyolar

Pastane vitrinlerinde mutlaka gördüğünüz ve uzun sürece bakakaldığınız üç boyutlu şekiller, renkler şeker hamuru ile yapılmaktadır. Pastalara ilham olan şekiller orijinal büyüklükleri ile yapılarak satışa sunulmaktadır emek pastane mekanlarında. Lezzeti ve görüntüsü ile huzur veren pastaların bu etkisini fark eden pastacılar için kendi hayal dünyalarını pastayı adeta tuval kabul ederek yansıtmaktadır.

Emek pastane mekanlarında çeşitli aşamalardan geçen pastalar görünümü ile bize hazırlanış sebebi konusunda tüyolar verebilir. Mesela doğum günü, nişan, mezuniyet pastaları gibi. Tasarımlarının ilgi çekici olması ve günün önemi pastalar üzerinden vurgulanmanın yanı sıra kalitesi ve lezzeti de önemlidir.



Emek Pastane Mekanlarında Pastalar Hangi Aşamalardan Geçer?

Pasta malzemelerinin çeşitli süreçlerden geçirilmesi için gerekli malzemelerin profesyonel olarak bulunduğu mutfak ve pişirme alanlarına sahiptir.

Mutfak bölümünde hamur gerek ustanın el emeği ile gerek teknolojik çırpıcılar ile yoğurulur ve şekil verilir.

Hazırlanan pastalar kontrol bölümünde göz ile kontrol ve kıvamı açısından yeterlilik için el ile kontrol edilir.

Kontrol aşamasından sonra pişmek için fırın bölümüne gitmesi için tepsilere yerleştirilir.

Hamur içerisine eklenen kabartma tozu veya karbonatın etkisini fırında göstermeye başlaması yani kabarması ile son aşamaya gelene kadar pişirilmeye bırakılır.

Pişirilme esnasında pastalar aynı zamanda gözlemlenerek renk ve yapısının istenildiği kıvama gelmesi beklenir ve belirli aralıklar ile kontrol edilir.

Pişme süresini tamamlayan pastalar fırından çıkarılarak demlenmeye yani dinlenmeye bırakılır. Aynı zamanda pişme yeterliliği son kez kontrol edilir pastaların.

İşlemi tamamlanan pastalar vitrinlerde yerini alır.

Emek Pastane Tatlarının Formülü Nelerdir?

Pastanın temel malzemeleri olarak yağ, yumurta, un, süt, şeker, kabartma tozu, vanilya gibi maddeleri sayabiliriz. Sade bir pasta için bu saydıklarımız yeterlidir. Ancak pasta terimi genel bir ifade olup tariflerin özelleştirilmesi ile bu malzemeler artarak çeşitlenecektir. Yani pastada kullanılmak üzere fındık, ceviz, yaş meyveler, yoğurt, karamel, çikolata, susam, dereotu, peynir, kuru meyveler, nişasta gibi daha farklı tatları da ekleyebiliriz.

Emek pastane mekanlarında bütün bu malzemelerin yanı sıra bir de şeflerin marifetlerini pastaya eklediği unutulmamalıdır. El marifeti ve pasta yapmayı sevmesi lezzetli tatların oluşumundaki ilk şarttır. Ayrıca ustanın veya şefin ellerini profesyonelce çalıştırması da gerekir. Yukarıda kontrol aşamasında da bahsettiğimiz üzere ellerin yanı sıra gözlerinde bu aşamada çalışırken dikkatli, eş güdümlü olması gerekir.

Emek pastane mekanları Ankara halkının lezzete ne kadar önem verdiğinin örneğidir.