EMEK CAFE

blog yazısı ekle !

EMEK CAFE

Kahve, içilmesinin keşfedilmesi ile kendi geleneğinin de oluşmasını sağlamıştır. Şöyle ki, kahvenin tüketilmesi için kahvehaneler açılmıştır. İlk kahvehane de Mekke'de açıldığı bilinenler arasındadır. Ülkemizdeki kahve geleneği Osmanlı döneminde oluşmuştur. Dönemin tüccarları kahve geleneğini ticaret amacı ile geldikleri İstanbul'a taşımışlardır. Sadece İstanbul da olduğu için sadece bu şehirde yaşayanlar kahve geleneğini biliyordu. Yani bilen kişiler oldukça sınırlıydı.

Başka bir hikâyeye göre kahve kanuni sultan Süleyman'ın padişah olduğu dönemde halk kahve lezzetini tattığı yönündedir. Ülkemizin kahve ile tanışması farklı vesileler ile olmuştur.





Günümüzde Cafe Anlayışı

O dönemlere baktığımızda sadece belirli kesim kahveyi tanıyordu. Günümüzde kahve geleneğini tanıtmak, çeşitlerini sunmak, tüketimi artırmak için cafe mekanları hizmete sunulmaktadır. Cafe mekanlarının son yıllara baktığımızda geldiği nokta kahve içmek için tercih edilmenin yanı sıra tercih edilen içecek ve gidilen mekanlar kişilerin modaya uyduğunu ve kişiliklerin belirlenmesinde etkili faktör olarak görülmektedir.

Cafe mekanlarının sayısının artması ile sadece belirli kişilerin tükettiği içecek olmaktan çıkarak her yaştan, her bütçeden insanın mutlaka tattığı bir içecek haline dönüştü. Osmanlıda sadece belirli kesim tercih ederken cafe mekanlarını, Avrupa'da cafe mekanları aydınların uğradığı mekanlardı. Ama şuan baktığımızda cafe mekanları insanların zaman buldukça vakit geçirdikleri mekanlara dönüştü. Bu değişim insanların ihtiyacının değişmesi, teknolojinin etkileri, eğlence anlayışındaki farklılık, sunulan hizmetteki çeşitlilik gibi nedenler sayılabilir.

Emek Cafe Mekanlarının Vazgeçilmez İçeceği Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Emek cafe mekanları türk kahvesi artık standartlaşmış lezzetin dışına çıkıp kahve kültürünü çeşitlendirmek isteyenler için değişik tatlarda kahve çeşitlerine geniş yer vermiştir menüde. Bu çeşitlerin neler olduğunu, nasıl hazırlandığı hakkında basit ifadeler ile değinelim .

  • Espresso: İtalyan kültürünün ürünüdür. Espresso Türkçe karşılığı olarak seri, hızlı gibi ifadelerin karşılığıdır. Seri hazır hale getirilip çabucak tüketilmesinden etkilenilmiş olmalıdır ismi. Espresso, bir fincana 42 tane kahve çekirdeği ile hazırlanıyor. Makinasında sıcak su ile kaynatılıp köpürdüğünde bardağa konulur.
  • Macchiato: yine İtalyan kültürüne aittir. Macchiato lekeli gibi anlamı ifade eder. Espresso kahvenin üzerine süt eklenerek oluşturuluyor. Geleneksel tarifi budur. Bundan başka tarifleri de mevcuttur.
  • Cafe latte: latte İtalyanca da süt demektir. Kahvenin ismi kahveli süttür. Yani bizim kültürümüzdeki gibi sütlü kahveden oldukça farklıdır. 3 ölçek süte 2 ölçek kahve eklenmesidir işin özü.
  • Cappucino: bu kahve bizim kültürümüzdeki sütlü kahveye benzemektedir. Aradaki tek fark cappucinonun üzerinde köpüğü vardır.
  • Americano: espresso kahveye bol miktarda su eklenerek oluşturulan kahvedir.
Ankara'da mevcut cafe işletmecileri bu lezzetleri yakalamak için gerekli teknolojik cihazları temin etmiştir. Ve kahve çekirdeklerini kahvenin vatanından getirterek orijinline bağlı kalınması gerektiğini vurgulamaktadır. Emek cafe mekanlarının bu noktadaki duyarlılığı gerek yerli halk gerekse turistlerin lezzetin deneyimi için sırada beklemektedir.