ÇUKURAMBAR CAFE

blog yazısı ekle !

ÇUKURAMBAR CAFE

Kahve hayatımızın her aşamasında vardı ve var olmaya devam ediyor. Kahvenin özellikle de Türk kahvesinin lezzetini birçok kişi tatmıştır. Ancak son zamanlarda kahvenin birbirinden farklı, oldukça fazla çeşidi damaklarımızı şenlendirmektedir. Bu durum ancak cafenin açılıp yaygınlaşması ile mümkün hale gelmiştir. Favori cafeniz veya yeni cafede zaman geçirmeniz, kahve çeşitlerini denemeniz aynı zamanda bu kahveler hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmanıza vesile olmaktadır.




Kahvenin Ana Vatanı

Cafe mekanları için kahve vazgeçilmez ana unsurdur. Her gün farklı çeşidini denediğiniz kahvenin nerede yetiştiğini, adını nereden aldığını hiç düşündünüz mü? Öyleyse bu soruların içini rasyonel bilgiler ile dolduralım: kahve Etiyopya da üretilen bir bitkidir. Kahve de adını bu ülkenin bir şehri olan kaffa'dan aldığı efsaneler arasındadır.

Diğer bir efsane de Arap kültüründeki kahvadan esinlenildiği yönündedir. Kahva, şarabı ifade etmektedir. Bu isim kahve için ilham olmuştur ve bu isimden hareket edildiği tahmin edilmektedir. Arap kültüründeki şarap günümüzdeki şarap içeceği ile karıştırılmamalıdır. Günümüzdeki şarapların alkol seviyesi yüksek ve keyif verici amaçlı tüketilmektedir. Arap kültüründeki şarap ise döneminde güç verici olup alkol derecesi oldukça düşüktü. Tüketildiğinde günümüzdeki gibi sarhoş etkili oluşturmamaktaydı.



Kahvenin Farklı Kültürlerdeki İsimleri

  • Coffee
  • Kaffee
  • Cafe
  • Koffie
  • Kave
  • Kava
  • Kophe
  • Kohi
  • Soorj
Kahve farklı ülkelerde farklı isimler ile tüketilmektedir. En son isim belki de birçoğumuzun yeni duyduğu kahve ismidir. Hemen küçük bir parantez açarak soorj Ermeni dilinde kahve anlamında olduğunu belirtelim.

Kahve Hakkında Bilinmeyenler

Kahveyi içmek için tarzımıza uygun mekân tasarımı ve damak zevkimize hitap eden kahve çeşitleri olan bir cafeyi tercih eder, günümüzün belirli saat aralığını kahve yudumlamak için cafe mekanlarında bulunuruz. Ama kahve tarih öncesinde içmekten ziyade farklı bir şekilde tüketiliyormuş. Habeşliler kahve bitkisini dalından yeşilken toplar, kavurup sonrada öğütürlermiş. Buraya kadar aslında yabancısı olmadığımız bir süreç gerçekleştirilmiştir. Farklılık bu aşamadan sonra başlamıştır. Kahveyi öğütme işleminden sonra su eklenerek sıvı hale getirmek yerine tuz ve yağ eklenerek daha katı hale getirilirmiş. Bu şekildeki kahveyi ekmek, doyurucu bir ürün olarak tüketmişlerdir. Ve bu durum uzunca bir süre devam etmiştir. Ekmek niyetindeki kahve uzun soluklu yolculuklarda tüketilmesi pratik bir ürün olmuştur.

Kahvenin tarihteki bu evrimi bir hayli ilginç olmuştur. Yukarıdaki bilgiler birçoğumuz için yenidir.

Kahvenin tarhteki yolculuğu günümüzde cafe mekanları ile özel hale dönüşmüştür. Çukurambar başta olmak üzere ankaranın her ilçesi, her semti birbirinden meşhur cafe mekanları ile kahve geleneğini sürdürmektedir. Cafe menülerinin vazgeçilmezi kahvenin bin bir türlüsü ile kahve kültürümüzü genişletmemize de yardımcı olmaktadır. Dünyanın farklı yerlerindeki kahve çeşitlerini Çukurambar cafe mekanlarında bulabilirsiniz. Kısacası çukurambar cafe mekanları dünyadaki kahve çeşitlerini ayağınıza getirmektedir.