CEBECİ KEBAPÇI

blog yazısı ekle !

CEBECİ KEBAPÇI

Kebabın Türk Kültüründeki Gelişimi

Yurdumuzda et kültürü eski uygarlıkların yaşam tarzından süre gelerek günümüzdeki kültürün arasında yerini almıştır. Eski kültür diye bahsettiğimiz orta Asya'da yaşayan Türklerin göçebe yaşantılarındaki hayvancılık geçim kaynağıdır. Anadolu'ya gelerek yerleşen göçebeTürkler eti mutfaklarında kullanarak besin kaynağı olarak da kullanmışlardır.

Aynı zamanda Osmanlı padişahları da etin çeşitli yemeklerini sofralarda görmek istemesi bu dönemde de etin ihtişamlı yemekler ile sunulduğu bilinmektedir. Kebabın oldukça zengin seçenekleri olduğu Türk mutfağında biliniyor.



Taraça Meyhane

Kızılay

1971 senesinde babamız merhum Sadık Özen'in kurduğu belki de o yıllarda Türkiye'de 24 saat açık ilk Restaurant.

İnegöl köfte ile başladığımız bu yolculukta 51 sene sonra Deniz Ürünlerinden, Izgara çeşitlerine, Yaprak Ciğer'den Tandır'a, günlük taze hazırlanan 20'ye yakın mezeden Paçanga, İşkembe Güveç gibi ara sıcaklara uzanan geniş menümüz ile yarım yüzyılı aşan bir suredir aynı lokasyonda Ankara Ķızılay'da hizmetinizdeyiz.

Özellikle yaz akşamları 100 kişilik oturma kapasitesi ile Taraça Meyhane açık terasımız Kızılay'da 1. katta gökyüzüne bakabileceğiniz, yıldızlar altında oturabileceğiniz belki de tek yer. Birçok çiftin bu romantizm büyüsü ile evlilik teklifini Taraça Meyhanede yaşadığına şahit olduğumuzu söylemek isteriz. Daha sonra çocukları ve hatta torunları ile 3 kuşak geldiğine de mutlulukla şahit olduk.

Müşteri profili çoğunlukla 30-40-50 senedir devamlı gelen sadık ve kemik bir yapıdadır. Bu da müşteri memnuniyetini sürdürebilir kılmaya gayretimizin bir kanıtıdır diye düşünüyoruz.

Süper Lig Maç yayını keyfini de Taraça'da yaşayabilirsiniz.

Makul fiyat, kaliteli ürün, rahat ortam, güler yüzlü ve tecrübeli hizmet bulabileceğiniz işletmenizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
devamını oku...
Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara


Kebap Çeşitleri İle Dünya Mutfağı

Peki dünya mutfağında kebap çeşitlerini hiç merak ettiniz mi? Kebap ülkemiz için vazgeçilmez olduğu kadar dünya mutfaklarında da kebap çeşitleri oldukça önemlidir. Yazımızın çizgisini biraz değiştirip kebabın dünya mutfaklarındaki yolculuğuna bir göz atalım.

Dünya mutfağında kebabın çeşitleri;

  • Yakitori: Japon mutfağına ait olan kebap, bu kültürde oldukça ünlüdür. Tavuk etini şişlere takılarak ızgarada çevrilerek pişirilir kebap. Şiş kebap olan yakitori'ye ilaveten yöresel soslar ile tatlandırılır.
  • Brochette: Fransız mutfağına ait kebap çeşididir. Etlerin şişe takılarak ızgarada pişirildiği şiş kebaptır. Genelde ızgaranın teknolojik makinelerde elektrikli olanlardan tercih edilir.
  • Espetada: Portekiz mutfağında yapılan bu kebabın özelliği sarımsak ve tuz yoğun olarak kendini hissettirmektedir.
  • Satay: Uzakdoğu mutfağının ürünü olan kebap herhangi bir et kullanılmaktadır. Satay kebabının özelliği ayrıca sunulan sosunda gizlidir.
  • Chuan: çin mutfağında yapılmaktadır. Kuzu eti kullanılan kebap türüdür.
  • Souvlaki: Yunanistan mutfağındaki kebap, pişirilme usulü bizimki gibi yapılmakta ve eti domuz etinden yapılmaktadır.
  • Mtsvadi: Gürcistan mutfağında da kebabın özenle hazırlandığını görmekteyiz. Soğanın eşsiz lezzeti et ile buluşturularak sos eşliğinde sunulmaktadır.
Tabi farklı kültürler ile bu listemizi çoğaltmak mümkündür. Ama en az bizim kültürümüzdeki yeri kadar dünya kültürlerinin de içindedir kebap ve kebapçılar. Bu lezzetler de caddelerde, yol üzerindeki kebapçılarda satarak müşterilerine hizmet vermektedir.

Cebeci Kebapçı Mekanlarını Dünya Mutfaklarından Farkı

Bilindiği gibi Türk mutfağında kebaplar ateşe gönderilmeden önce eskiden beri soğan suyunda bekletilerek iyice bekletilmesi bilinen usuldendir. Ama yeni ustalar, farklı tat arayışına yönelmişler ve domates suyunun soğan suyu gibi terbiye etme işleminde aynı görevi üstlendiğini fark ettiklerinden beridir özenle kullanılmaktadır. Domates suyu, içerdiği asidin fazla olması etin dokusu üzerinde tepkime gücü oldukça güçlüdür. Böylece lifler gevşeyerek etin yumuşamasını sağlamaktadır.

Cebeci kebapçı mekanları geleneksel yöntemleri kullanmaktadır. Ama bu kadar ile sınırlı kalmayarak yeni yöntemler, lezzet için alternatiffikirler oluşturmaktadırlar. Ankara bu konuda oldukça başarılı bir konumdadır. Kebapçılar kendilerini yenileyerek geliştirmek için de çaba harcamaktadırlar.

Ayrıca Ankara cebeci kebapçı ustaları kebap yaparken etin üzerine hafifçe un serper ve ete iyice yedirilir. Böylece ateş ile buluşan etler kendilerini ısının etkisi ile fazlaca salmayarak suyu bünyesinde tutarak yumuşaklığını koruyacaktır.