ÇANKAYA NARGİLE

blog yazısı ekle !

ÇANKAYA NARGİLE

Nargile geleneği Hindistan'da Hindistan cevizlerinin etrafındaki saçakların yakılması sonucunda eğlence amaçlı kullanılması nargilenin başlangıç kıvılcımını oluşturur. Nargile keyif amaçlı kullanımından öncesi de vardır. İlk insanlar ibadette kullanmışlardır tütünü. Dini törenlerde, ayinlerde tütsü yaparak rahatlatıcı etkisini ilerleyen zamanlarda nargileye de taşımışlardır.





Nargilenin Tarihteki Kullanım Şekilleri

Nargile Hindistan cevizinin kullanımından başka uygarlıklara taşınması kullanım şeklinin de değişmesinde etkile olmuştur. Tütün kimi kültürde pipo, kimi kültürde puro oldu, kimi kültürde sigara oldu, kimi kültürde ağızda çiğnenerek keyif almak için değişik şekillerde kullanılmıştır. Ama en son uygulama olarak tütün ve nargilenin buluşması kadar etkili bir ikili oluşmamıştır.

Ülkemizde belli başlı şehirlerinde özellikle Ankara da nargile geleneği için mekanları açılmış, nargile malzemelerinin teknolojik ve görsel güzelliğine önem verilmiştir. Bunlardan bir tanesi de Çankaya nargile mekanları nargile tüttürmek için en ideal mekanlara sahiptir.



Çankaya Nargile Mekanlarını Ortam Özelliği

Nargilenin olduğu ortamlar genellikle sıcak, samimi ve mütevazı mekan tarzları ile Çankaya nargile işletmecilerinin öncelikleri arasındadır. Böylece Çankaya nargile mekanları tiryakilerin rahatlığı düşünülerek oluşturulduğundan huzurlu ortamlardır.

Nargile Keyfinde Hijyen Şartı

Nargileyi kullanım sonrasında mutlaka her parçasının iyice temizlenmesi gerekir. İçerisinde mikroorganizmaların çoğalması önlenmiş olur. Nargile hijyen nasıl sağlanır? seçilen nargile sonrasındaki mevut sıvı boşaltılmalıdır. Sıvıdan kastettiğimiz su, meyve suyu, kahve, vb.dir. peki, temizlik bakımı nasıl yapılır? Diye düşünüldüğünde sabunun her türlü mikroptan arındırıcı etkisi uygulanabilir. Bol su ile durulanıp bir köşede kurumaya bırakılır. Marpuç ve lüle de mutlaka işlem sonrasında arındırılması gerekir.

Hijyen konusu tütünde de uygulanmalıdır. Poşetinden açılan tütünün ağzı açık bırakılmaması gerekir. Ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra nemsiz, serin ortamda muhafaza edilerek tütünün diri kalması sağlanabilir.

Nargile Keyfi İçin Önemli İçim Teknikleri

Bu yöntemler oldukça önemlidir. Çünkü bazı küçük teknikler içi kolaylaştırarak dumanın boğucu etkisi azaltılmaktadır.

  • Nargile keyfi esnasında nefes çekişleri belirli aralıklar ile sürdürülmelidir. Yani art arda çekilen nefesler yorulmanıza sebep olacaktır.
  • Yeni başlayan tiryakiler tütünün etkisi ile öksürme gibi durumlarda telaşlanmak yerine lülede bulunan köz uzaklaştırılarak tütünün dinlenmesi sağlanır. İçerisindeki mevcut duman nefes vererek tahliye subabından uzaklaştırılabilir.
  • Aromalı nargile keyfi esnasında başladığınız bir aroma tadını başka nargile aromalarında kullanmamanız gerekir.
  • Nargile keyfi nargilenin boyutuna göre uzun ya da kısa sürebilir. B durum nargilenin ölçütleri etkilidir. Ama ortalama nargile keyfi bir buçuk saat olarak belirlenmiştir.
  • Tütünün saklanması oldukça önemlidir. Yukarıdaki satırlarda açıkça belirttik.
  • Nargile dumanı dışarıya püskürtülmesi ve közlerin sönmemesi gibi durumlar için rüzgârın mevcut olduğu ortamlarda nargile keyfi yapılmamalıdır. Hava hareketlerinin sakin olduğu mekanlar idealdir.
  • Bütün bu tekniklerin etkili sonuç vermesi için nargilenize eşlik edecek arkadaşlarınızın vazgeçilmez muhabbetinin olması gerekir.
  • Nargile aç karnına tüttürülmemelidir.