BİLKENT PASTANE

blog yazısı ekle !

BİLKENT PASTANE

Birbirinden renkli ve tatlardaki pastalar, hepimizin ilgisini çekmektedir. Ve bu tatları yapak için uğraşıyoruz. Pastayı kimimiz merakımızın, el becerilerimizin ürünü olarak üretmekteyiz kimi zaman mutfaklarımızda kimi zaman usta pastacılar profesyonelce hazırlamaktadır pastaları. Pasta da diğer ürünler gibi geliştirilmeye ve değiştirilmeye açık, dinamik bir yapıya sahiptir.





Pastanın Tarihi Gelişimi

Pasta denildiği zaman hemen hemen herkesin aklına kek gelmektedir. Ve doğrusu da budur. Kek, pastaların iskeletidir.

İlk çağlarda insanlar kekleri, tatlı ekmek şeklinde hazırlardı tatlandırma malzemesi olarak bal kullanılırdı. Zaman içinde pişirme tarzlarının gelişimi ve içine eklenen malzemeler çeşitlendikçe kekler de değişmeye başladı. İlk pişirme yöntemini geliştiren toplum antik mısırlılar olarak bilinmektedir. İlk keki İngilizler Cake olarak kullandıkları bilinenler arasındadır.

Günümüzdeki kekin formuna ABD'li kadınların çabaları sonucunda olduğunu görmekteyiz. ABD de ikamet eden kadınlar evlerine gelen misafirlere ikramlık yaparak sunmak için keki çokça tercih etmişlerdir birbirlerini her ziyaret etmelerinde kek ikramı yaygınlaşmış ve pastacılık olayı gelişmesi için temeller oluşturulmuştur.



Pasta Hayatımızın Her Anında

Pasta o kadar önemsiyoruz ki hayatımızın içinde mutlu günlerimizi pasta ile taçlandırıyoruz. Öyle ki, nişan, doğum günü, düğün, davetlerde, yıl dönümü, mezuniyet günleri süslü pastalar ile renklendirilmektedir. Pastanın damaklarda bıraktığı keyif, haz, aynı zamanda mutlu günlerimizi de tatlandırsın isteriz. Ankara'da halk pastalara önem vermekte ve vazgeçemediği tatlar arasında yer vermektedir pastaya.

Süslü, şekilli pastaların soframızda yer bulmasının oldukça ilginç gelişimi söz konusudur. Hepimizin pastasına yazdırdığı happybirthday yazısı nasıl gelişti? Bu soruyu daha önce hiç merak ettiniz mi? Siz değerli okuyucularımızı daha fazla meraklandırmadan cevabını verelim: doğum günlerinde dilimizden düşmeyen happybirthdaytoyou şarkısı sonucu bu sözcükler pastalar da verilmek istenen temayı oluşturmuştur. Yine daha öncesinde 1800lü yıllarda manyhappyreturnsoftheday yazısı oldukça eskiye dayanır. O zamanki farklılıklar günümüz için temel oluşturmuştur. Pasta üzerine yazılan yazılar, yapılan şekiller, basılan resimler gibi.

Pastalar Neden Yuvarlak Şekilde Hazırlanır?

Genelde pasta denildiğinde kekini hemen yuvarlak olarak hazırlandığına şahit olmuşuzdur. Bazen pastanelerde bazen mutfağımızda yuvarlak şeklinde kek kalıbı vardır. Bu durumun geçmişi farklı uygarlıklarda benimsenen dinlerin, inançların sonucunda oluştuğu yönündedir. Ay ve güneşin şekli ilk uygarlıklar için her zaman bilinmez olmuştur. Etkisini dinsel olaylara bağlamışlardır ve yiyeceklerinde bu olayı yansıtmışlardır. Öyle ki, yaşamın döngünü yuvarlak şekille ifade etmişlerdir.

Ankara başta olmak üzere diğer şehirlerde pastayı o kadar sevmiştir ki pastayı meslek haline getirmiş bu kadarla yetinmemiş yaptıkları pastaları insanlara da ulaştırmak için pastaneleri geliştirmiştir. Ankara başta olmak üzere gerek Bilkent pastane mekanları gerekse diğer semtleri pastanecilik hizmetini aşkla yapmaktadır. Pasta sevgi yapılan ürünlere de yansıyarak Ankara'yı pasta sektöründe ilk sıraya taşımıştır.