TULUMBA TATLISI

blog yazısı ekle !

TULUMBA TATLISI

Tulumba tatlısı klasik bir Türk tatlısıdır ve Ankara sokaklarında da sıklıkla karşılaşılan oldukça şekerli, şerbetli ve gevrek bir tatlıdır.

Çoğunlukla sokak satıcılarında ve birçok restoranda taze olarak hazırlanıp sıcak olarak sunulan tulumba tatlısı, evlerde de kolaylıkla hazırlanabilecek bir tatlıdır.





Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurdan yapılır, piştikten sonra limonlu ve şekerli şerbete batırılıp yemeye hazır hale getirilir. Hazırlanan hamuru ise nişasta ve irmikten oluşur.

Eğer sizler de bu tatlıyı evinizde hazırlamak isterseniz Ankara restoranları olarak size basit bir tarifini de sunmak istiyoruz.

Şerbet için;

- 3 bardak şeker
- 3 buçuk bardak su
- Yarım limonun suyu

Hamur için;

- 2 çorba kaşığı yağ
- 2 çorba kaşığı şeker
- 2 bardak su
- 3 adet yumurta
- 3 çorba kaşığı irmik
- 2 buçuk bardak un
- Pişirmek için bitkisel yağ

Hazırlık;

1. Öncelikle şerbeti hazırlamakla başlayın, bunun için şeker ve suyu bir kapta eritin ve bu karışımı karıştırmaya devam ederek kaynatın.

2. Ateşi kısın ve şerbetin 15 dakika dinlenmesini sağlayın. Ardından limon suyunu ekleyip 1 dakika bekleyin. Daha sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.

3. Hamurunu hazırlamak için bir kaba şeker, su ve katı yağı ekleyip ateş üzerinde karıştırarak içindeki malzemelerin iyice erimesini sağlayın.

4. Yağ tamamen eridikten sonra tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın ve bu arada unu ekleyin.

5. Hamur kaşığın etrafında toparlanmaya başladığında, ocağın üstünden alın ve bir kenarda soğumasını bekleyin. Bu sırada içerisine bir yumurta kırıp karıştırmaya devam edin.

6. Nişasta ve irmiği ekleyerek karıştırmaya devam edin.

7. Hazırladığınız hamuru pasta şırıngasına doldurun

8. Bitkisel yağı kızartma tenceresine koyduktan sonra şırınga ile belirli uzunlukta hamur parçalarını tencerenin içine sıkmaya başlayın. Bu sırada kızarmaya başlayan parçaları sürekli çevirerek eşit şekilde kızarmasını sağlayın.

9. Pişen tulumbaların yağını iyice süzdükten sonra hazırladığınız şerbetin içine atın ve bir süre bekletin.

10. Hazır olan tatlınızı yemeden önce de üzerine şerbetini döküp istenirse üzerine öğütülmüş fındık ekleyerek servis edin.