TRABZON HURMASI (CENNET ELMASI)

blog yazısı ekle !

TRABZON HURMASI (CENNET ELMASI)

Cennet elması aslında bir diğer adıyla hepimizin bildiği Trabzon hurmasıdır. Türk kültürümüz içerisinde de oldukça sevilen ve bir o kadar lezzetli bir kış meyvesidir. Parlak turuncu rengiyle tüm kış sezonu boyunca hem Karadeniz hem de Akdeniz sahil kesimi boyunca ağaçlarında sallandıklarını da görürsünüz.

Elbette Trabzon hurması (Cennet Elması) ilk önce ülkemizde keşfedilmiş bir meyve değil. İlk olarak Çin de ortaya çıkmış ve ilerleyen zamanlar boyunca ipek yolu aracılığıyla ülkemiz topraklarına ulaşmıştır. Yarı tropik iklim koşularına uygun olan bir meyve ağacı olduğu için de hem Karadeniz hem de Akdeniz kıyı şeridinde yetiştiriciliği yapılabilmektedir.




Çünkü yetiştirilmesi sırasında hem nemli bir ortama hem de meyve verme zamanında soğuklara ihtiyaç duymaktadır. Hatta bu yüzden Trabzon hurmasının yetiştirildiği bölgelerde, üzerinde tek tük yaprakları bulunan fakat parlak turuncu renkleri ile dallarından sarkan meyveleri görebilirsiniz.

Türkiye içerisinde ise Trabzon hurmasının iki farklı çeşidi de yetiştirilebilmektedir. Bunlardan bir tanesi turuncu renkli ve domatese benzer meyve veren türü, diğeri ise daha sert ve sarımsı rengi olan ayrıca yemeden önce yumuşamasının beklenilmesi gereken türüdür. Eğer ikinci bahsedilen sarı renkli meyveyi olgunlaşıp yumuşamasını beklemeden yemeye kalkarsanız son derece buruk bir tadı olduğunu görürsünüz. Fakat yumuşadıktan sonra ki tadı benzersiz lezzette ve çok tatlıdır.

Beautiful Garden Eymir

Gölbaşı

Beautiful Garden Eymir

Çankaya Eymir'de 2 dönüm üzerinde
Bahçeli 6 adet Kapalı Kamelya Isıtıcılı Kendin Pişir Kendin Ye Konseptli Çocuk Oyunu Alanı Sobalı Kış Bahçemiz

Cuma Cumartesi Canlı Müzik
Haftanın Her Günü Serpme Kahvaltı ile Hizmet veriyoruz.
devamını oku...
Adres: Yaylabağı Mahallesi Yaylabağı Küme Evleri No:364 Gölbaşı - Ankara

Mardin Konağı

Çankaya

Zengin Serpme Kahvaltı, Söz, Nişan, Kına Gecesi, Düğün, Sünnet, Balo, Mezuniyet, Doğum Günü, Evlilik Yıl Dönümü, Taziye ve Özel Tüm Organizasyonlarınızda Size Özel Menü İçerikleri Ve Salon Dizaynı İle Hizmetinizdeyiz.devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara


Trabzon hurması, ağaçta olgunlaştığı zaman, son derece yumuşak, pürüzsüz ve narin kabuklu ayrıca çok tatlı bir hal alır. Ancak ne yazık ki Trabzon hurmasının sezonu çok kısa sürmekte ve her yerde bulunmayabilmektedir. En fazla karşılaşabileceğiniz dönemler ise sonbaharın sonları ve kış aylarıdır.

Ayrıca Trabzon hurmasını tam olarak olgunlaşmadan dalından kopartmak, çürümesine ve hemen yeseniz bile beklediğiniz lezzeti alamamanıza neden olur. Hatta bu haliyle taşınması ve marketlere iletilmesi bile mümkün değildir. Daha yolda bozulmaya başlayacaktır. Bu nedenle Trabzon hurması yemek istediğiniz de bunu çevrenizde bulunan imkânlarla sağlamanız daha doğru olacaktır. Özellikle yerel halk pazarları bu iş için en doğru yerlerdir.

Genellikle taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, çok nadirde olsa çeşitli işlemlerden geçirilerek saklanmasına, reçelinin yapılmasına veya kek, dondurma ve ekmeklerde kullanılmasına da rastlanılabilir.

VİTAMİN VE MİNERAL BAKIMINDAN ZENGİNDİR

Trabzon hurması, sadece lezzeti nedeniyle kıymetli bir meyve olmasından çok, besleyici özelliğiyle ön plana çıkmaktadır.

Bu meyvede A, B ve C vitaminleri yüksek miktarlarda bulunmaktadır ve yeterli miktarda potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller ile önemli miktarda niasin ve riboflavin içerir.

Aynı zamanda özellikle Karadeniz bölgesinde bu meyvenin insanlara enerji verdiği ve soğuklara karşı da koruduğu söylenmektedir. Ayrıca çeşitli rahatsızlıklara karşı da şifalı özelliği olduğu kabul edilir.

Sanıyoruz pek çok doktorun insanlara bu meyveyi tavsiye etmesi de niçin adının zaman zaman cennet meyvesi olarak adlandırıldığını açıklamaya yeterli olur.