TÜRK USULÜ PAMUK ŞEKER: PİŞMANİYE

blog yazısı ekle !

TÜRK USULÜ PAMUK ŞEKER: PİŞMANİYE

Pişmaniye, tarihi 15. yüzyıla kadar uzanan ve o zamanlar "peri ipliği" olarak adlandırılan tarihi bir tatlı çeşididir. Günümüzde halen Pişmaniye olarak adlandırılmasının yanında, tel helva, çekme helva veya keten helva olarak da adlandırılır.

Elbette kendine has görünümü ve tadının yanında, az da olsa bir şekilde pamuk şekerini çağrıştırır. Ancak pamuk şeker ile karşılaştırıldığında, pişmaniyenin içerisinde çok daha bol miktarda şeker olduğu ve aynı zamanda her bir şeker telinde un ile yağ da bulunduğu görülecektir. Ayrıca bu şeker lifleri bir araya getirilip topaklar halinde paketlenir ve bu şekilde yenilir.




Pişmaniyenin çok sayıda da çeşidi vardır. Sade olarak hazırlanabileceği gibi üzerine Antep fıstığı eklenerek, çikolata ile karıştırılarak hatta cevizle birlikte bile lezzetlendirilebilir.

Beautiful Garden Eymir

Gölbaşı

Beautiful Garden Eymir

Çankaya Eymir'de 2 dönüm üzerinde
Bahçeli 6 adet Kapalı Kamelya Isıtıcılı Kendin Pişir Kendin Ye Konseptli Çocuk Oyunu Alanı Sobalı Kış Bahçemiz

Cuma Cumartesi Canlı Müzik
Haftanın Her Günü Serpme Kahvaltı ile Hizmet veriyoruz.
devamını oku...
Adres: Yaylabağı Mahallesi Yaylabağı Küme Evleri No:364 Gölbaşı - Ankara

Taraça Meyhane

Kızılay

1971 senesinde babamız merhum Sadık Özen'in kurduğu belki de o yıllarda Türkiye'de 24 saat açık ilk Restaurant.

İnegöl köfte ile başladığımız bu yolculukta 51 sene sonra Deniz Ürünlerinden, Izgara çeşitlerine, Yaprak Ciğer'den Tandır'a, günlük taze hazırlanan 20'ye yakın mezeden Paçanga, İşkembe Güveç gibi ara sıcaklara uzanan geniş menümüz ile yarım yüzyılı aşan bir suredir aynı lokasyonda Ankara Ķızılay'da hizmetinizdeyiz.

Özellikle yaz akşamları 100 kişilik oturma kapasitesi ile Taraça Meyhane açık terasımız Kızılay'da 1. katta gökyüzüne bakabileceğiniz, yıldızlar altında oturabileceğiniz belki de tek yer. Birçok çiftin bu romantizm büyüsü ile evlilik teklifini Taraça Meyhanede yaşadığına şahit olduğumuzu söylemek isteriz. Daha sonra çocukları ve hatta torunları ile 3 kuşak geldiğine de mutlulukla şahit olduk.

Müşteri profili çoğunlukla 30-40-50 senedir devamlı gelen sadık ve kemik bir yapıdadır. Bu da müşteri memnuniyetini sürdürebilir kılmaya gayretimizin bir kanıtıdır diye düşünüyoruz.

Süper Lig Maç yayını keyfini de Taraça'da yaşayabilirsiniz.

Makul fiyat, kaliteli ürün, rahat ortam, güler yüzlü ve tecrübeli hizmet bulabileceğiniz işletmenizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
devamını oku...
Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Rakıcı

GOP

devamını oku... Adres: Nenehatun Caddesi No:60-B GOP-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara

Assos Meyhane

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi No:46/8 Bahçelievler-Ankara


PİŞMANİYENİN TARİHİ

Pişmaniyenin doğum yeri ülkemizin kuzey batısında yer alan Kocaeli şehrinin Kandıra bölgesidir. Günümüzde ise elbette Türkiye'nin hemen her yerinde üretimi gerçekleştirilebilmekte ancak Kandıra bölgesinde üretilenlerin tadı her zaman bir başkadır.

Pişmaniye genellikle turistik amaçlarla tüketildiği için diğer Türk tatlılarında olduğu gibi herhangi bir pastane veya şeker dükkânında bulmanız mümkün olmayabilir. Bunun yerine yerel bazı marketlerle, şehirlerarasında ki seyahatlerinizde karşılaşacağınız satıcılardan temin edilebilmektedir. Ayrıca buzdolabına bile gerek kalmadan uzun süre saklanabildiği için aile ve arkadaşlar arasında paylaşılan özel bir tatlı olmaktadır.

PİŞMANİYE NASIL YAPILIR?

Geleneksel yöntemlerle pişmaniye yapmak, oldukça emek ve beceri isteyen bir iştir. İlk olarak oldukça fazla miktarda un, yağ ile kahverengi oluncaya dek kavrulur. Ardından yine fazla miktarda şeker eritilip, bir kaç kişinin yardımıyla soğuyuncaya kadar elde halka şeklinde çekilir. Bu işlem sırasında ise üzerine belirli miktarlarda un eklenerek çekme işlemine devam etmek de gerekir. Bu işlem ta ki şeker ve un iyice karışıp artık ortaya çok ince teller halinde şeker liflerinin çıkmaya başlamasına kadar devam eder.