KARADENİZİN VAZGEÇİLMEZİ: MISIR EKMEĞİ

blog yazısı ekle !

KARADENİZİN VAZGEÇİLMEZİ: MISIR EKMEĞİ

Hepimiz Türk mutfağının aslında bölgelere göre değişiklik gösterdiğini biliriz. Doğu ve güney bölgeleri baharatları ve kebapları ile meşhurken, Kuzey bölgeleri, süt ürünleri ve koyu yapraklı bitkileri ve sebzeleri ile ve meşhur mısır ekmeğiyle anılır.

Aslında mısır unu, ülkenin kuzey bölgelerinde buğdayın yerini almasından dolayı bu kadar yaygın olarak evlerde kullanılmaktadır. Çorbalara ve tatlılara kıvam katması için kullanılmasının yanı sıra balık ürünlerinin üzerine bulanarak kızartılmalarında ve erimiş peynirle birlikte sabah kahvaltılarında tercih edilir. Elbette, kuzey bölgelerinin çoğu şehrinde buğday ekmeği bulunmasına ve tüketilmesine rağmen, özellikle kuzeybatı bölgesinde, mısır ekmeği esas olarak kabul edilir ve hemen hemen her öğünde tüketilir.




Beautiful Garden Eymir

Gölbaşı

Beautiful Garden Eymir

Çankaya Eymir'de 2 dönüm üzerinde
Bahçeli 6 adet Kapalı Kamelya Isıtıcılı Kendin Pişir Kendin Ye Konseptli Çocuk Oyunu Alanı Sobalı Kış Bahçemiz

Cuma Cumartesi Canlı Müzik
Haftanın Her Günü Serpme Kahvaltı ile Hizmet veriyoruz.
devamını oku...
Adres: Yaylabağı Mahallesi Yaylabağı Küme Evleri No:364 Gölbaşı - Ankara

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara

Mardin Konağı

Çankaya

Zengin Serpme Kahvaltı, Söz, Nişan, Kına Gecesi, Düğün, Sünnet, Balo, Mezuniyet, Doğum Günü, Evlilik Yıl Dönümü, Taziye ve Özel Tüm Organizasyonlarınızda Size Özel Menü İçerikleri Ve Salon Dizaynı İle Hizmetinizdeyiz.devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA


Karadeniz mısır ekmeği adeta bir yoğun bir kek görünümündedir. İçerisinde pek fazla farklı bir şey barındırmaz ve diğer ekmek türleri gibi kabarmaz. Son derece yoğun bir tadı ve zaman zaman da çiğnemesi bile zor olan bir yapıya sahiptir.

Mısır ekmeğini doğru olarak yemenin yolu, kabaca bir parça koparmak ve bu sırada dökülen ufak kırıntıları da toplayıp önce bunları yemeye başlamaktır. Hatta eğer istenirse ekmeğin içerisinde bir miktar dereotu da bulunabilir ve farklı bir lezzet vermesi sağlanabilir.

Geleneksel hali ile bir mısır ekmeğini hazırlaması son derece kolaydır. Önemli olan bütün karışımı sıcak suyla hazırlamaktır. Sıcak suyu harcınızın içine yavaşça ekleyerek, bir yandan karıştırmaya devam etmeli ve topaklanmaları bu şekilde önlemelisinizdir. Ardından bir kek kalıbı veya benzeri bir ekmek kalıbı kullanarak fırına verilmelidir.

Hazırlanması sırasında uygun bir kabın içine mısır ununu, zeytinyağını, sütü, yoğurdu, tuzunu ve şekerini ekleyip, bir miktarda maden suyu ekleyerek karıştırmaya başlanmalıdır. Hazırladığınız kaynamış suyu ise ellerinizle yoğurma işleminiz devam ederken azar azar eklemelisinizdir. Sıcak su ekleme ve yoğruma işlemine, hamurunuz kulak memesi kıvamına gelene kadar devam etmelisiniz.

Son olarak bir kabın içini yağlayıp bu hamuru içerisine boşalttıktan sonra 200 derecelik fırında 40 dakika pişirerek mısır ekmeğinizi hazırlamış olursunuz.