KADAYIF NEREDE YENİR?

blog yazısı ekle !

KADAYIF NEREDE YENİR?

Kadayıf; un ve sudan yapılmış hamurun sıcak ve döner bir saç üzerine tel olarak serilmesiyle yine tel olarak elde edilen ve kadayıf tatlılarının ana malzemesi ve hamurudur. Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ve birçok Balkan ülkelerinde de sevilerek yapılan tatlılardan biridir. Kelime manası olarak Arapçada kadife kelimesinin çoğul halidir. Genelde kadayıf ceviz ve fıtığın dövülmüş haliyle yapılır. İki katman arasına serilen ceviz yada fıstıktan sonra tekrar fırında kızartılarak üzerine şerbet dökülerek hazırlanır.





Birçok kadayıf tatlı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilen diğer bir çeşidi ise künefe ve kadayıf dolmasıdır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı gibi daha birçok kadayıf çeşidi bulunmaktadır. Bu lezzetler kendilerine has lezzetler barındırmakta ve farklı servis şekilleriyle birlikte çok daha farklı lezzetlere kavuşmaktadır.

Kadayıf Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf hakkında genel olarak bilgileri yukarıda açıklamıştık. Bu bilgiler doğrultusunda farklı kadayıf çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan ilki künefedir. Künefe, iki kat kadayıf hamuru arasına tuzsuz özel künefe peyniri ile hazırlanan bir tatlıdır. Şerbet ya da süt ile ıslatılan tatlı hiç kimsenin hayır diyemeyeceği lezzetlerden biridir. Güneydoğu bölgemize has bir lezzet olan künefe Arap ülkelerinde de bilinmektedir.

Yassı kadayıf ise başka bir kadayıf lezzetlerinden biridir. Fakat tel kadayıf kullanılmadan yine aynı hamurun yassı olarak pişirilmesi ve içerisine ceviz ve fıstık ezmesi konularak fırında pişirilmesiyle yapılır. Üzerine şerbet dökülür ve kaymak ya da dondurma ile servis edilir.

Bir başka kadayıf lezzeti ise ekmek kadayıfıdır. Bu tatlı tamamen isim itibariyle kadayıf tatlısıdır. Yapılışı ise yarı kızarmış ekmek parçalarının ceviz ve fıstık ezmeleriyle fırında kızartılıp sonra da üzerine şerbet ilave edilmesiyle yapılır. Servis edilirken üzerine kaymak ya da dondurma konulur.

Son olarak ise kadayıf dolmasıdır. Bu kadayıf tatlısı ise tel kadayıfların içerisine ceviz ya da fıstıkların doldurulup bu hamurun da baklava hamuruna sarılıp kızartılmasıyla yapılır. Sonrasında üzerine şerbet dökülür ve servis edilir. Erzurum'a has bu lezzet birçok kişinin vazgeçemediği kadayıf lezzetlerinden biridir.

Kadayıf Nerede Yenir?

Her ne kadar bu kadayıf lezzetlerinin farklı bir yöresi olsa da bunların hepsinin ortak bir birleşme noktası vardır. Bu nokta da Ankara'dır. Ankara kadayıf tatlıları konusunda da son derece başarılı mekânlara ve tatlıcılara ev sahipliği yapmaktadır. Peki, ama kadayıf nerede yenir? Ankara son derece büyük bir şehir olduğu için canınızın her istediğini her yerde yemeniz mümkün olamayabiliyor. Bu sebeple bu soru aklımızdan nerdeyse hiç çıkmamaktadır. Eğer iyi bir kadayıf yemek için mekân önerisi arıyorsanız internet sitemizden bakabilir ve size en uygun mekânı tercih edebilir ve böylece içiniz rahat bir şekilde, afiyetle kadayıf tatlınızı yiyebilirsiniz.