GÜLLAÇ NEREDE YENİR?

blog yazısı ekle !

GÜLLAÇ NEREDE YENİR?

Güllaç; mısır nişastasından yapılmış yaprak şeklindeki yufka, gül suyu, süt, şeker ve çeşitli kuruyemişler ile meyve parçacıklarıyla hazırlanan Osmanlı zamanından günümüze gelen enfes sütlü tatlı lezzetlerinden sadece birisidir.




Güllacın Tarihi

2. Murad döneminde yani 1400'lü yıllarda Osmanlı mutfağında hazırlanmaya başlanan bir sütlü tatlı olduğu bilinmektedir. O zamanlarda yerli halk kendileri hazırlayıp mısır nişastasından açtıkları yufka yapraklarını kurutup sonraları sütle ya da gül suyuyla ıslatarak tatlı yaparlarmış isim olarak ta zaten güllü aş olarak bilinirmiş. Zamanla güllü aş yerini güllaç kelimesine bırakmış ve şuan günümüzde de güllaç olarak bilinmektedir.

Kısacası tarihi gelişimi bu şekilde bilinen ve birçok eserde de kendisine yer edinmiş bir Türk tatlı lezzetidir. Ülkemize gelen yabancı turistlerin de çok beğenisini kazanan güllacın en güzel şekilde hazırlanıp sunulduğu yerlerin başında Ankara gelmektedir.



Güllacın Yapımı

Öncelikle süt ve gül suyu karışımı hazırlanır ve sıcak şekilde güllaç yapraklarının her bir katına dökülür. İki kısımdan oluşan güllaç yapraklarının orta katları arasına ceviz gibi kuruyemişler serilir. Sonra tekrar üzeri güllaç yaprakları ile örtülür ve süt ile gül suyu karışımı ile ıslatılır. Sonra üzerine isteğe göre meyve parçacıkları ve badem, fındık, fıstık ve ceviz ile süslemesi yapılır. Daha sonra da soğumaya bırakılır ve belirli bir soğukluk seviyesine erişen güllaç dondurma ile ya da başka lezzetlerle servis edilir. Özellikle üzerine kırmızı meyveler son derece yakıştığı için süslemesi nar, kiraz, vişne, kızılcık gibi meyvelerle yapılır.

Güllacın Faydaları Nelerdir?

Güllacın bağışıklık sistemini geliştirici özelliği olduğu gibi özellikle de protein içeriği sebebiyle uzmanların tüketilmesini özellikle tavsiye ettiği bir tatlıdır. B ve E gibi vitaminleri içerisinde bolca barındırdığı için tam bir vitamin ve protein deposudur. Ayrıca bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri bulunduğu için oruçtan hemen sonra ya da bağışıklık sisteminde sorunları olanların bol bol tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca kan şekerini çok kısa bir süre içerisinde olması gereken seviyelere kolayca getirebilmektedir.

Güllaç Nerede Yenir?

Eğer Ankara'da yaşıyorsanız özellikle de Türk tatlıları konusunda son derece şanslı olduğunuz bir gerçektir. Çünkü ülkemizde ki birçok tatlı lezzetinin en güzel şekilde yapılabildiği ender yerlerden biri Ankara'dır. Bu sebeple canınız güllaç istediği anda en lezzetli güllacı yiyebileceğiniz birçok mekân bulunmaktadır. Ankara'da kaliteli pastaneler ve tatlıcılarda en lezzetli güllacı yemeniz mümkündür. Fakat Ankara'nın büyük şehir olmasının vermiş olduğu bir dezavantaj sebebiyle her yerde aynı kalitede ve lezzette güllaç bulamayacağınız gibi bayat, hijyenik olmayan imalathanelerde üretilen sağlıksız ürünlerle karşılaşmanız son derece normaldir. Ama kesinlikle bilinmedik yerleri tercih etmediğiniz takdirde hiçbir sorun yaşamayacağınız gibi damak tadınıza da en uygun lezzeti kolaylıkla bulabilirsiniz.