RAMAZANIN TATLISI GÜLLAÇ

blog yazısı ekle !

RAMAZANIN TATLISI GÜLLAÇ

Ankara restoranları, sadece ramazan ayına özel olarak hazırlanan ve herkesin beğenerek yediği en hafif ve sağlıklı tatlılardan biri olan güllaç tatlısı hakkında ki bilgileri sizlerle paylaşmak istiyor.

Türk mutfağı, içerisinde, en besleyici özelliğe sahip sütlü tatlıları barındırmaktadır ve güllaç da bu tatlıların başında gelmektedir. Güllaç, mısır nişastasından hazırlanan oldukça ince katmanların, şekerli süt ve gülsuyu ile ıslatılarak hazırlandığı çok lezzetli ve yumuşak bir tatlıdır.

Özellikle ramazan aylarında Ankara ' da bulunan restoran, kafe ve pastane vitrinlerinde ki yerini almaktadır.



Güllaç servis edilirken üzerine, nar tanesi veya öğütülmüş fındık, fıstık, ceviz serpilmesi de lezzetini ve dokusunu daha güzel hale getirir. Hatta bu haliyle izlemesi bile insana ayrı bir keyif verir.

Güllacın tarih içerisinde ki yerini de incelersek, kökünün Osmanlı imparatorluğuna kadar uzandığını görürüz. Rivayet edilene göre, güllaç ilk olarak sokaklarda satılan ve 1400 yıllarına kadar uzanan oldukça köklü bir geçmişe de sahip. Aynı zamanda o zamanın koşullarına baktığımızda bunun gerçeğe yakın bir tahmin olduğunu da görebiliyoruz, çünkü o zamanlarda mısır ve mısır nişastası insanların temel gıdaları arasında yer alıyordu. Zaten güllaç katmanları da bu mısır nişastasının suyla karıştırılıp bulamaç haline getirilmesinden sonra çok ince bir şekilde açılıp kurutulması prensibine dayanıyor.

Taraça Meyhane

Kızılay

1971 senesinde babamız merhum Sadık Özen'in kurduğu belki de o yıllarda Türkiye'de 24 saat açık ilk Restaurant.

İnegöl köfte ile başladığımız bu yolculukta 51 sene sonra Deniz Ürünlerinden, Izgara çeşitlerine, Yaprak Ciğer'den Tandır'a, günlük taze hazırlanan 20'ye yakın mezeden Paçanga, İşkembe Güveç gibi ara sıcaklara uzanan geniş menümüz ile yarım yüzyılı aşan bir suredir aynı lokasyonda Ankara Ķızılay'da hizmetinizdeyiz.

Özellikle yaz akşamları 100 kişilik oturma kapasitesi ile Taraça Meyhane açık terasımız Kızılay'da 1. katta gökyüzüne bakabileceğiniz, yıldızlar altında oturabileceğiniz belki de tek yer. Birçok çiftin bu romantizm büyüsü ile evlilik teklifini Taraça Meyhanede yaşadığına şahit olduğumuzu söylemek isteriz. Daha sonra çocukları ve hatta torunları ile 3 kuşak geldiğine de mutlulukla şahit olduk.

Müşteri profili çoğunlukla 30-40-50 senedir devamlı gelen sadık ve kemik bir yapıdadır. Bu da müşteri memnuniyetini sürdürebilir kılmaya gayretimizin bir kanıtıdır diye düşünüyoruz.

Süper Lig Maç yayını keyfini de Taraça'da yaşayabilirsiniz.

Makul fiyat, kaliteli ürün, rahat ortam, güler yüzlü ve tecrübeli hizmet bulabileceğiniz işletmenizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
devamını oku...
Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Beautiful Garden Eymir

Gölbaşı

Beautiful Garden Eymir

Çankaya Eymir'de 2 dönüm üzerinde
Bahçeli 6 adet Kapalı Kamelya Isıtıcılı Kendin Pişir Kendin Ye Konseptli Çocuk Oyunu Alanı Sobalı Kış Bahçemiz

Cuma Cumartesi Canlı Müzik
Haftanın Her Günü Serpme Kahvaltı ile Hizmet veriyoruz.
devamını oku...
Adres: Yaylabağı Mahallesi Yaylabağı Küme Evleri No:364 Gölbaşı - Ankara

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara

Mardin Konağı

Çankaya

Zengin Serpme Kahvaltı, Söz, Nişan, Kına Gecesi, Düğün, Sünnet, Balo, Mezuniyet, Doğum Günü, Evlilik Yıl Dönümü, Taziye ve Özel Tüm Organizasyonlarınızda Size Özel Menü İçerikleri Ve Salon Dizaynı İle Hizmetinizdeyiz.devamını oku... Adres: Birlik Mah. 448. Cad. No: 10/A Çankaya-ANKARA


Böylelikle elde edilen bu çok ince tabakalar şeffaf bir hal alıp, bu hali ile aylarca bozulmadan saklanabiliyordu. Kullanılmak istenildiğinde ise şekerli süt ve gül suyu karışımı ile ıslatılarak oldukça lezzetli bir tatlı oluyordu. Tabii ki ilk olarak böyle tüketilmeye başlanan bu tatlı daha sonra içerisine koyulan fındık ve ceviz gibi yemişlerle günümüzdeki halini de almış oldu.

Her ne kadar güllaç tatlısı yıl içerisinde her zaman bulanabilse de, esas itibari ile oruç sonrasında mideyi rahatsız etmeyen özelliği nedeniyle ramazan aylarında en fazla şekilde tüketilir ve bu sayede de ramazana özel bir tatlı haline gelmiştir.

Eğer siz de bu tatlıyı evinizde yapmak isterseniz, Ankara restoranları en bilindik ve kolay hali ile sunulabilecek bir güllaç tarifini de sizlerle paylaşmak istiyor. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Malzemeler;

20 yaprak güllaç
4 buçuk bardak süt
1 buçuk bardak şeker
1 yemek kaşığı gül suyu
2 bardak öğütülmüş fıstık veya ceviz
Süslemek için nar

Hazırlanışı;


-Süt ile şekeri bir tencereye koyarak, şekeri eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. Tamamlandığında üzerine gülsuyunu ekleyin
- Fazla derin olmayan bir tepsiye güllaç yapraklarını koyup üzerlerini süt ile ıslatın.
- Yine aynı şekilde dizdiğiniz yapraklar arasına öğüttüğünüz ceviz i ekleyin
- Üzerlerini tekrar katmanlarla kapatarak kalan sütü ve cevizleri ekleyip, servis edeceğiniz zamanda üzerine nar tanelerini serpiştirin.