ETLİK KEBAPÇI

blog yazısı ekle !

ETLİK KEBAPÇI

Üç Temel Kebap Çeşidi

1.Kuyu kebabı: kuyu içinde pişirilen kebap çeşidi adını buradan almaktadır. Toprağı kazıp içinde ateş hazırlandıktan sonra sıra eti hazırlamaktadır. Et parçalanmış haldedir hayvanın derisine sarılı halde ateşe konulur. Sıcağın sabitlenmesi için kuyunun ağzı kapatılır.

2.Tandır kebabı: bu kebapta kullanılan et önemlidir. Tandır kebabı orta Anadolu'da yaygın yapıldığından en iyi etin kuzu ve koyun etinden elde edildiğini söylemektedir. Kuyu kebabı gibi pişirilme tarzı vardır ama tandır betondan yapılmış olması ile farklılaşır.

3.Çevirme kebabı: yukarıda sade pişirilen et pişirme tarzı bu yöntemde farklılaşır. Koyunun içi çeşitli sebzeler ile doldurulup kapatıldıktan sonra bir sopaya geçirilen et ateşte çevrilerek pişirilir. Et parçalanmaz özelliği bütün olmasıdır.





Kültürümüzün Parçası Olan Kebap Hakkındaki Efsaneler

Türk mutfağı eti pişirme adeta sanata dönüşmüştür. Bu konuda oldukça farklı efsaneler dolaşmaktadır. Fatih sultan Mehmet döneminden sonra kebap saray mutfağında yaygınlaşmıştır. Saray mutfağında kebabın çeşitleri olduğu dolaşan efsanelerdendir. Mesela süd kebabı. Et ve pilav bir arada pişirilip ancak et şişlere takılmıştır. Alttadır pilav. Et piştikçe eriyip akan yağ pilavı da eş zamanlı pişirmektedir.

Dolaşan efsaneler arasında kebap için demir şişler yerine sebze saplarının kullanılmasıdır. Örneğin patlıcan sapı bu konuda oldukça verimli olmuştur. Bir başka örnekte defne yaprağının saplarının kullanılmasıdır. Et pişerken sebzelerde beraberinde pişirilmektedir.

Ülkemizde kebabın her çeşidine rastlamak mümkündür. Etlik kebapçı mekanları etten anlayan ustalar ete lezzet katma konusunda oldukça başarılıdır. Etlik kebapçı menüleri ızgara kebap başta olmak üzere oldukça lezzetli ürünler sunmaktadır. Kebap tencere yemeği gibi pişirilmesinden ziyade ızgarada pişirilmesi ön planda tutulmaktadır. Ancak et tencere yemeklerinde kullanılabilir. Ankara da etlik kebapçı mekanları öncülük etmektedir. Kebabın yanına sunulan ekstra çeşitler de midelerde şölen oluşturmaktadır.

Kebabın Lezzetinin İyi veya Kötü Olduğunu Anlamanın Yöntemleri

Lezzetli kebap için et seçimi önceliklidir.

Bayatve etin dondurularak kullanılması. Et kadar kullanılan kuyruk yağıda yardımcı roldedir.

Etin büyük baş veya küçük baştan hazırlanması gerekir.

Kümes hayvanlarından hindi etinin bol baharat ve salçaya yatırılmasında kebap diye hile yapılması

Yine kümes hayvanlarından tavuğun, baharat ve kuyruk yağı ile aldatmaca yapılması

Akciğer, soya, böbrek veya sakatat kullanılarak kebap yapımı

Bu yukarıda saydıklarımız kebabın lezzetinin kötü olmasında kullanılan malzemeler oldukça önemlidir. Bu saydıklarımızdan 1 ve 3. Madde dışındakiler kebapta kullanılması gereken malzemelerdir. En sağlıklı ve lezzetli kebap yemek için sizi etlik kebapçı mekanlarına yönlendirmemiz doğru bir adrestir. Yeğiniz etin, kullanılan malzemenin yemekte kullanılması uygun mu ya da yenmeye uygun mu sorularına fırsat vermemek için Ankara'da tek güvenilir mekanlar etlik kebapçı.

Sağlığınızı sizin kadar önemsemektedir ustalar ve kebap tariflerini bu çerçevede hazırlamaktadır.