CEBECİ DÖNERCİ

blog yazısı ekle !

CEBECİ DÖNERCİ

Dönerin kültürümüzdeki yeri o kadar eskidir ki, aydınların eserlerine konu olmuştur. Mesela evliya çelebi seyahatname adlı eserinde dönerden bahsetmiş ve düşüncelerini övgü ile dile getirmiştir. Türk geleneğinde döner, tanrı misafirine sunulan en değerli yiyecek olarak markalaşmıştır.

Mutfağımızın en özel lezzeti olan döner, Osmanlı başta olmak üzere medeniyetlerin görkemli tatlarını simgelemektedir. Günümüzde bu anlayış Ankara dönerci mekanları ile en ünlü temsilcilerini oluşturmaktadır. Mesela cebeci dönerci Ankara'daki lezzetli döner yapan mekanlardır. İşin sırrı, eskiden beri süre gelen tarif ve usuller uygulanırken aynı zamanda korunmaktadır. Lezzetli dönerci olarak tanınan cebeci dönerci mekanları, yukarıda dediğimiz gibi görkemi ifade eden döner kültürümüzün özü korunarak nesillere aktarılmaktadır.



Taraça Meyhane

Kızılay

1971 senesinde babamız merhum Sadık Özen'in kurduğu belki de o yıllarda Türkiye'de 24 saat açık ilk Restaurant.

İnegöl köfte ile başladığımız bu yolculukta 51 sene sonra Deniz Ürünlerinden, Izgara çeşitlerine, Yaprak Ciğer'den Tandır'a, günlük taze hazırlanan 20'ye yakın mezeden Paçanga, İşkembe Güveç gibi ara sıcaklara uzanan geniş menümüz ile yarım yüzyılı aşan bir suredir aynı lokasyonda Ankara Ķızılay'da hizmetinizdeyiz.

Özellikle yaz akşamları 100 kişilik oturma kapasitesi ile Taraça Meyhane açık terasımız Kızılay'da 1. katta gökyüzüne bakabileceğiniz, yıldızlar altında oturabileceğiniz belki de tek yer. Birçok çiftin bu romantizm büyüsü ile evlilik teklifini Taraça Meyhanede yaşadığına şahit olduğumuzu söylemek isteriz. Daha sonra çocukları ve hatta torunları ile 3 kuşak geldiğine de mutlulukla şahit olduk.

Müşteri profili çoğunlukla 30-40-50 senedir devamlı gelen sadık ve kemik bir yapıdadır. Bu da müşteri memnuniyetini sürdürebilir kılmaya gayretimizin bir kanıtıdır diye düşünüyoruz.

Süper Lig Maç yayını keyfini de Taraça'da yaşayabilirsiniz.

Makul fiyat, kaliteli ürün, rahat ortam, güler yüzlü ve tecrübeli hizmet bulabileceğiniz işletmenizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
devamını oku...
Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Safie Meyhane

Kızılay

1950 yılından beri restorantçılık ile uğraşan babamızın ilk olarak 1975 yılında Ankara Demirtepe Dostlar Lokantası ile başlayan serüvenini 1987 yılında kapadokya bölgesinde açmış olduğu Ürgüp Ocakbaşı Restorantı ile devam ettirmiş 2019 yılı Şubat ayında Ankara Kızılay bölgesinde açtığımız yeni mekanımız safie meyhane ile sürdürmekteyiz.

Meyhanemiz de şık ama mütevazi dekorasyonumuz ile gözünüze hitap ederken nefis ve soğuk taze mezelerimiz, tavuk ve et ürünlerimiz, değişik ara sıcaklarımız, tereyağlı yaprak ciğerimiz ve ikramlarımız ile damak tadınıza hitap etmekteyiz.
devamını oku...
Adres: Kocatepe Mahallesi İnkılap Sokak No:29/A Kızılay Ankara


Cebeci Dönerci Mekanlarının Geleneksel Yöntemleri

Dönerin ateşte kalma süresi oldukça önemlidir. Etin özelliğini yitirmeden ateşten alınarak servise hazırlanması dönerci ustasının dikkat etmesi gerektiği konudur. Cebeci dönerci ustaları et yavaş yavaş renginin pembeden açık kahverengine döndüğü anda ince dilimler halinde kesmektedir. Böylece et ne sertleşir ne kurur ne de yanar. Tam olması gerektiği gibidir kısacası.

Ayrıca bu rengi yakalamak için etin pişirildiği ateşte önemlidir. Cebeci dönerci ustaları odun ateşinde eti çevirerek pişirmektedir. Kimi dönerci ustaları etin terbiyesini süt, çeşitli baharatlar ile yaparken cebeci dönerci ustalarının kendine özgü, saray mutfağında kullanılan usule uygun yapmaktadır. Yani süt ve meyvelerin kurutulması ile elde edilen kuru meyveler etin terbiyesi için önemlidir.

Cebeci Dönerci Mekanları

Ankara'yı diğer şehirlerden farklılaştıran cebeci dönerci ustalarının uyguladığı saray usulü lezzetlendirme çabaları döner konusunda fark atmayı başarmıştır.

Döner lezzeti başta Türkiye olmak üzere Avrupa ülkelerini de lezzeti altına almıştır. Dönerciler bu ülkelerde de oldukça önemli bir görevi üstlenmiştir.

Döner Sağlığa Zararlı Mıdır?

Döner sağlığa zararlı değildir ancak titiz ve sağlık kurallarına uyulduğu müddetçe. Sağlığı tehdit etmemesi için denetimlerin düzenli yapıldığı, standartları olan mekanlar tercih edilmesi gerekir.

Ayrıca etlerin taze olması da dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Dönerin günlük, taze olarak satılan mekanlara yönelmek gerekir. Bu saydığımız başlıca kurallara dikkat etmeyen döner severler döner keyfini tehlike riskini artırır. Merdiven altı denilen insan sağlığını hiçe sayan mekanlar etin içerisine farklı malzemeler de karıştırarak dönerin özelliğini değiştirmenin yanı sıra sağlığı da tehdit eder hale getirmektedir. Bütün bunlar döner sağlığa zararlı hale getiriyor.

Döner yemek için tercih ettiğiniz mekanları özenle seçmelisiniz ve favori mekanlarınız başta olmak üzere gözden geçirmelisiniz.

Döner Türk ustalar tarafından hazırlanarak rekorlar kitabında da yer aldığını görmek mümkündür. En ağır ve en büyük döneri yaparak Guinness rekorlar kitabında yerini almayı başarmıştır. Bizim kültürümüzde döner yemekten çok bir sanata, iddialı bir olaya dönüşmektedir. Kültürümüzdeki döneri tanıtmanın en iddialı yoludur diyebiliriz.