BİLKENT DÖNERCİ

blog yazısı ekle !

BİLKENT DÖNERCİ

Döner Hakkında Bilinmeyenler

Ülkelerin dünya da kendini tanıtmak, kültürleri hakkında bilgi vermek için en etkili yol olan yemek ürünlerini sunmak ile gerçekleşir. Böylece yemek kültürleri artık o ülkenin markası, logosu haline gelir. Döner bu konuda dünya da bizim markamız olmuştur.

Aslında döner Türkiye de icat edilmiş ama döneminde işçi göçü nedeni ile Almanya'ya giden Türklerin bu lezzete hasret kalması ile orada döneri büfelerde satmaya başlamışlardı. Böylece Türklerin yaşadığı ülkeler, bu duruma merak duydu. Böylece Almanya da altın çağlarını yaşamaya başladı döner.





Döner Kanunu Nedir?

Almanya dönerine duyduğu meraktan sonra bu lezzeti kontrol altına almak istedi. Bunu yapmanın en kolay yolu standartlar belirleyip değişmez ilkeleri oluşturmaktı. Döner kanunu adı verilen bu durumda yüzde 40'ı yaprak, yüzde 60'ı kıymadan oluşması gerektiğinden bahsedilmektedir. Bu kanun Berlin de oluşturulmuştur. Bu şartlar dışında döner yapıp satmak yasaktır.



Dönerciliğin Gelişimi

Dönerin gelişimi ve kuralları hakkında birçoğumuz bu bilgileri yeni öğrendik. Ama bu kadarla sınırlı değil paylaşacaklarımız. Dönercilik günümüzde bir meslek haline gelse de eskiden Türklerin yurt dışında yaşadıkları zorluklara, parasızlıklara çözüm olarak ek gelir elde etmek, uğraşı amacı ile yapılmaktaydı.

Döneri Lezzetini Benzersiz Kılan İşin Sırrı Nerededir?

Dana etinden yapılan dönerin adından da anlaşılacağı gibi yaprak inceliğinde kesilmesi işin püf noktasını oluşturmaktadır. Bu açıdan Ankara yaprak döner denildiğinde bir numaralı marka halini almıştır. Ayrıca hayvansal yağların etlerin arasına eklenmesi hem lezzeti artırmaktadır hem de döner kokusunu buram buram kılmaktadır.

40'a 60 oranı hem dönerin hesaplı hem de ekonomik olmasını sağlar. Burada kullanılan kıymanın sinirlerinden arındırılmış olması gerekir.

Neden Kıyma Kullanılır Dönerde?

Dönerin bütün halinde durmasını sağlar. Yani eti ve yağı birbirine kaynaştırma görevi üstlenir.

Bilkent Dönerci Mekanlarının Amacı Nedir?

Bilkent bilindiği üzere Ankara'nın en gelişmiş semtlerinden biridir. Bu semtteki dönerciler, kültürümüze sahip çıkmak için faaliyetteler. Sadece yurt içinde insanların Ankara yaprak dönerini tanıtmak, tattırmak, sevdirmek amacı taşımamaktadır. Yurtdışında düzenlenen festivallerde ustaları ile birlikte döner kültürümüzü dünyaya tanıtmaktır.

Böylece dönerin bizim kültürümüze ait olduğunu, en iyisini bizim ustalarımızın el emeği sonucunda oluşabildiğini, geçmişimize sahiplik yapmayı görev bilmiştir.

Şehir içinde veya ülke içinde dönercilik yapmak insanların ihtiyacını karşılamak belirli noktaya kadardır. Bu kültürün devamlılığı dönerci işletmecilerin elindedir ve duyarlılığına bağlıdır.



Bilkent Dönerci Mekanlarına Genel Bakış

Bilkent dönerci mekanları gurme döner lezzeti ile müşterilerine hizmet vermektedir. Kimi dönerci mekanları hemen yolun üzerindeyken kimi dönerci mekanları şehrin kalabalığından, gürültüsünden, gri yapısının uzağındadır. Etrafındaki yeşillikler mekânın atmosferini güçlendirmektedir. Salaş tarzda olabileceği gibi lokanta veya restoran tarzı ile de karşımıza çıkmaktadır Bilkent dönerci. Ülkedeki en yi dönerci mekanları Bilkent'te karşımıza çıkmaktadır.